7 Beza Kura Kura Dan Penyu, Serupa Tapi Tak Sama

Kura kura dan penyu adalah sebahagian daripada ordo Testudines dan kedua-duanya mempunyai ciri-ciri fizikal yang tersendiri.

Oleh itu, ramai yang keliru dalam mengenal pasti kedua-dua haiwan ini. Bahagian atas cangkerang dipanggil karapace, manakala bahagian bawah pada perut dipanggil plastron.

Kedua-dua haiwan ini juga mempunyai sifat tertutup dan malu. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan yang signifikan untuk membantu kita untuk tidak mengelirukan pengenalan antara penyu dan penyu.

Perbezaan kura kura dan penyu

1. Habitat

Kura kura adalah haiwan yang hidup di dalam air tawar dan daratan.

Kura kura akan pergi ke darat untuk bertelur dan menyembunyikan telur mereka dengan menutupnya dengan tanah dan air kencing atau najis.

Bagi penyu, mereka adalah haiwan yang tinggal di laut dan darat. Sama seperti kura kura, penyu juga mesti pergi ke darat untuk bertelur dan bernafas dengan paru-paru.

2. Bentuk Fizikal

CiriKura-kuraPenyu
Bentuk KakiKuku tajam pada keempat kaki, lebih kecil dan bengkok ke bawahLebih seperti sirip atau paddles
Keupayaang Melindungi DiriBoleh meletakkan kepala dan keempat kaki ke dalam cangkerang untuk melindungi diriPenyu tidak boleh melakukan ini kerana struktur cangkerang cenderung rata.
Bentuk CangkerangLebih besar, berat, dan menyerupai kubahLebih rata, langsing, dan lebih ringan

3. Makanan

Terdapat juga perbezaan dalam pilihan makanan kura kura dan penyu.

kura kura yang boleh hidup di darat adalah reptilia omnivor. Iaitu, ia boleh makan sayur-sayuran, buah-buahan, kepada serangga.

Bagi penyu yang tinggal di laut, pilihan menu ialah ikan kecil, obor-obor dan rumpai laut.

4. Jangka hayat

Kura kura dikenali sebagai salah satu daripada haiwan yang mempunyai jangka hayat terpanjang. Kura kura mampu hidup sehingga 80 atau 150 tahun.

Kura-kura bernama Jonathan juga telah memecahkan rekod dunia dengan jangka hayat 190 tahun, menjadikannya kura-kura tertua di dunia.

Sementara itu, penyu laut mempunyai jangka umur yang lebih pendek, dengan jangka hayat maksimum antara 60 hingga 70 tahun.

5. Pengagihan geografi

Perbezaan kura kura vs penyu seterusnya terletak pada taburan geografi mereka.

Penyu lebih biasa ditemui di benua Afrika dan Amerika yang mempunyai iklim tropika dan separa tropika. Sesetengah penyu laut juga dikenali hibernate semasa cuaca sejuk.

Sementara itu, kura kura diketahui tidak memerlukan proses hibernasi kerana ia lebih banyak di habitat yang hampir sepenuhnya panas di benua Asia dan Afrika.

6. Cara Bernafas

Kura-kura bernafas dengan paru-paru dan hanya boleh tinggal di bawah air untuk jangka masa yang singkat.

Manakala penyu bernafas dengan paru-paru, tetapi juga boleh bertahan di bawah air untuk masa yang lama.

7. Cara berenang

Kura kura mempunyai sirip lebih pendek dan lebih sesuai untuk berenang di perairan yang lebih tenang.

Manakala penyu, Ia mempunyai sirip yang lebih panjang dan langsing, sesuai untuk berenang di lautan terbuka.

Baca Pula : 7 Spesis Penyu di Laut Malaysia

Penutup

Dengan memahami perbezaan ini, kita dapat lebih menghargai keunikan dan kepentingan pemuliharaan kedua-dua spesies ini dalam mengekalkan keseimbangan ekosistem marin dan daratan.


Leave a Comment