Ciri Burung Enggang Badak & Fakta

Burung Enggang Badak atau dalam bahasa Latin, badak buceros burung yang tinggal di hutan hujan tropika Borneo.

Hornbill badak disenaraikan sebagai Vulnerable (VU) dalam Senarai Merah IUCN dan Lampiran II dalam CITES.

Spesies ini juga dilindungi berdasarkan Peraturan Menteri Alam Sekitar dan Perhutanan Bilangan 20 Tahun 2018, Undang-Undang Bilangan 5 Tahun 1990, dan Peraturan Kerajaan Bilangan 7 Tahun 1999.

Ciri – Ciri burung enggang badak

Hornbill badak hitam di badan, kepala, belakang, sayap dan dada. Perut dan paha putih. Saiz besar, 80-90 cm panjang, paruh kuning-merah di pangkalan.

Casque adalah besar, terbalik secara sinis, sama dengan warna ke atas mandible. Lelaki dewasa mempunyai mata iris merah dan penutup mata hitam. Wanita dewasa, iris putih kebiruan, tanpa penutup kepala hitam.

Sebagai lambang budaya

Dalam agama Kaharingan, hornbill badak adalah simbol maskulin “Alam Atas”.

Di Kalimantan, lambang sarawak dan wilayah Kalimantan Utara serta budaya Dayak. Budaya Banjar mengukirnya kerana Islam melarang mengukir makhluk bernyawa.

Persebaran Dan Habitat

Burung enggang badak tersebar di seluruh Asia Tenggara termasuk Sumatera, Borneo, dan Jawa. Tiga subspesies diiktiraf, masing-masing dengan ciri khas penutup kepala.

Habitatnya termasuk hutan tebal, bukit, dan hutan dipterocarpaceae sehingga ketinggian 1,400 m di atas paras laut.

Pakan

Rhinoceros hornbills sering makanan ternakan pada pokok buah-buahan, memburu vertebrata kecil dan arthropod besar (invertebrata bertubuh segmen).

Buah Tin dan buah-buahan lipid tinggi yang lain adalah makanan kegemaran. Di samping itu, burung ini juga memakan cicak, katak pokok, telur burung, labah-labah, dan serangga besar termasuk kumbang dan cengkerik.

Baca Pula : Habitat, Jenis Burung Kakak Tua & Fakta

Perkembangbiakan

Pada musim kawin, hornbills badak dibantu oleh 25 “pembantu” burung muda dan dewasa untuk menjaga wilayah itu.

Lelaki itu memberi makan kepada wanita dan keturunannya. Tempat pembiakannya termasuk hutan yang dibalak secara terpilih, kawasan terbuka antara hutan dan penempatan.

Ancaman

Pemburuan haram menimbulkan ancaman besar kepada badak tanduk. Daging dimakan dan bahagian-bahagian lain digunakan sebagai hiasan ritual tradisional.

Penutup

Dayak Iban menghormati burung enggang badak sebagai simbol tertinggi dalam ritual Gawai Kenyalang.

Ukiran burung ini dipakai untuk menyambut dewa burung Sengalang Burong dan dalam ritual penyembuhan Dayak.

Leave a Comment