Spesies, Ciri Burung Enggang Papan & Fakta

Burung enggang, burung hutan Malaysia, menonjol dengan saiznya yang besar dan paruh yang menarik.

Horizocerus hartlaubi adalah yang terkecil dengan panjang 32 cm, manakala Bucorvus leadbeateri boleh mencapai 6.3 kg. Hornbill, Julang, dan Kangkareng adalah burung tanduk tanpa bulatan.

Terdapat 12 spesies burung enggang di Malaysia. Hornbills adalah sebahagian daripada keluarga Bucerotidae, dengan 59 spesies termasuk endemik ke Afrika. Mereka memakan buah-buahan, cicak dan serangga.

Pengenalan burung enggang papan

Julang berkolar hitam mempunyai panjang badan 65-81 cm dan berat 1,273-1,590 gr.

Lelaki mempunyai bulu leher putih atau kuning, kantung gular putih, dan paruh merah gred. Wanita itu mempunyai bulu leher hitam, kantung gular biru dan paruh kuning.

Pakan

Komposisi makanan julang jambul hitam terdiri daripada 75% buah-buahan dan 25% haiwan kecil. Buah-buahan dengan kandungan lemak adalah kegemarannya.

Sebagai contoh, buah-buahan dari famili Myristicaceae, Lauraceae, dan Burseraceae. Burung ini juga memakan haiwan jika adanya buahnya tidak terlalu banyak.

Apabila dibandingkan dengan spesies hornbill lain, hornbill berkulit hitam tidak memakan terlalu banyak buah Ficus.

Kelakuan dan Ekologi

Hornbills adalah diurnal, biasanya bergerak secara berpasangan atau kumpulan keluarga kecil.

Kawanan yang lebih besar kadang-kadang terbentuk di luar musim pembiakan.

Kawanan terbesar hornbills dibentuk pada beberapa perches, di mana sebanyak 2,400 burung boleh didapati.

Pengedaran mereka meliputi Sub-Sahara Afrika dan subbenua India ke Filipina dan Kepulauan Solomon, tetapi tiada genus ditemui di Afrika dan Asia.

Perkembangbiakan

Hornbills biasanya monogami, mengeram sehingga enam telur dalam sarang lubang pokok. Pasangan menggunakan lubang yang sama setiap musim mengawan.

Mereka menutup sarang dengan lumpur dan kulit buah sebelum mengeram. Apabila anak-anak membesar, sarang diperluaskan.

Baca Pula : Ciri Burung Enggang Badak & Fakta

Pengedaran dan Habitat

The Great hornbill (Buceros bicornis) also known as the concave-casqued hornbill, great Indian hornbill or great pied hornbill

Bucerotidae famili, dengan 59 spesies hidup, mungkin menjalani pemisahan taksonomi. Mereka merebak dari Sub-Sahara Afrika ke benua kecil India ke Filipina dan Kepulauan Solomon.

Di Malaysia, terdapat 13 spesies burung enggang, dengan 9 di Sumatera dan selebihnya bertaburan di pulau-pulau lain.

13 spesies rangkong di Malaysia

Malaysia mempunyai 13 spesies burung enggang. Sumatera mendahului dengan sembilan spesies, diikuti oleh Borneo dengan lapan, dan Jawa dengan tiga. Tiga spesies lain adalah endemik kepada Wallacea dan New Guinea.

1. Rangkong gading (Rhinoplax vigil)

Satu-satunya spesies hornbill dihiasi dengan kaset yang diperbuat daripada keratin pepejal. Malangnya, ini juga menjadikannya spesies hornbill yang paling terancam di Malaysia .

Pada akhir tahun 2015, IUCN telah mengubah status pemuliharaan spesies ini daripada Near Threatened kepada Critically Endangered, hanya satu kategori sebelum ia pupus di alam liar.

2. Julang sulawesi (Rhabdotorrhinus exarhatus)

Spesies hornbill lain yang endemik kepada Malaysia , adalah yang terkecil di antara jenis hornbills yang lain. Spesies ini mempunyai status pemuliharaan Vulnerable mengikut IUCN.

3. Kangkareng sulawesi (Rhyticeros cassidix)

Mempunyai nama lain Sulawesi Hornbill, spesies ini adalah salah satu daripada tiga spesies endemik di pulau Sulawesi.

Sulawesi juga mempunyai saiz badan terbesar berbanding dua spesies endemik yang lain. Status pemuliharaannya dikelaskan sebagai Vulnerable oleh IUCN.

4. Julang sumba (Rhyticeros everetti)

Spesies hornbill endemik hanya terdapat di Pulau Sumba. Spesies ini adalah burung besar yang biasanya tinggal di kanopi hutan. Menurut IUCN, status pemuliharaannya jatuh ke dalam kategori Rentan.

5. Enggang jambul (Berenicornis comatus)

Satu-satunya spesies hornbill yang mempunyai puncak seperti mahkota.

Di hutan, mereka biasanya hidup dalam kumpulan kecil tiga hingga lapan burung, atau bahkan kumpulan besar yang boleh mencapai 20 burung.

IUCN mengklasifikasikan hornbill yang dipelihara sebagai status pemuliharaan terancam kritikal.

6. Rangkong badak (Buceros rhinoceros)

Hornbills dengan saiz badan yang agak besar dan biasanya memburu makanan secara berpasangan.

Apabila memburu, mereka akan dipisahkan dengan jarak hanya kira-kira 300 meter dan berkomunikasi antara satu sama lain dengan pelbagai jenis bunyi. Status pemuliharaan hornbill ini adalah status Vulnerable oleh IUCN.

7. Julang emas (Rhyticerus undulatus)

Satu perkara yang dinikmati oleh hornbill jenis ini ialah meneroka dan memerlukan hutan yang sihat untuk diterokai. Status pemuliharaan julang emas mengikut IUCN adalah Vulnerable.

8. Kangkareng perut putih (Anthracoceros albirostris)

Jenis hornbill ini terdapat di kawasan yang agak luas, termasuk India, Bhutan, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Vietnam, China, Kemboja, Malaysia, Singapura, Thailand dan Indonesia.

Hornbills mempunyai bulu mata yang panjang, yang sebenarnya bulu di kawasan mata yang berfungsi untuk melindungi mata mereka dari matahari.

9. Enggang klihingan (Anorrhinus galeritus)

IUCN mengklasifikasikan spesies ini dalam status pemuliharaan berbahaya terancam.

Burung ini biasanya lebih suka lubang semula jadi di pokok untuk digunakan sebagai sarang Julang berkulit hitam mengeluarkan bunyi yang lebih kuat dengan bunyi yang lebih kuat daripada spesies hornbill lain.

10. Julang jambul hitam (Rhabdotorrhinus corrugatus)

Burung aktif yang sentiasa bergerak. Selalunya ditemui di hutan paya tanah rendah, kurang daripada 300 meter di atas paras laut.

Julang jambul hitam mempunyai status pemuliharaan Terancam Berbahaya menurut IUCN.

11. Kangkareng hitam (Anthracoceros malayanus)

Jenis hornbill ini terkenal sebagai spesies sosial yang setia kepada pasangannya. Kangkareng hitam mempunyai status pemuliharaan Vulnerable menurut IUCN.

12. Rangkong papan (Buceros bicornis)

Hornbills besar yang berasal dari Sumatera lebih suka kesunyian di wilayah mereka. Status pemuliharaan hornbill papan dikelaskan sebagai Vulnerable oleh IUCN.

13. Julang Irian (Rhyticeros plicatus)

Julang Irian mempunyai panjang badan 60-65 cm dengan bulu hitam dan ekor putih. Lelaki mempunyai paruh coklat dan bahagian kepala, tekak putih, dan mata merah, manakala betina mempunyai tekak biru dan mata hitam.


Peranan budaya dan alam sekitar

Rangkong membantu menjaga ekosistem hutan dengan menjalankan peran penting dalam penyebaran benih.

Mereka dihormati dalam budaya Indonesia, terutama oleh suku Dayak di Kalimantan, dan dianggap melambangkan kesucian dan kekuatan.

Ancaman

Kehilangan litupan hutan akibat pembalakan haram dan penukaran hutan di Sumatera dan Kalimantan merupakan ancaman serius.

Selain itu, asap yang disebabkan oleh kebakaran hutan juga menindas populasi jeriji hitam kerana ia tidak menyukai habitat yang telah musnah.

Penutup

Semua bahagian badan hornbill digunakan sebagai simbol kebesaran dan kemuliaan suku kaum Dayak. Burung ini juga melambangkan keamanan dan perpaduan.

Sayapnya yang tebal melambangkan seorang pemimpin yang sentiasa melindungi rakyatnya. Manakala ekor panjang dianggap sebagai tanda kemakmuran rakyat Dayak.

Leave a Comment