Ciri, Jenis Burung Helang Emas & Fakta

Helang Emas atau biasanya dipanggil Helang Emas (Nama lain: Aquila Chrysaetos) adalah salah satu burung Helang di Hemisfera Utara.

Seperti semua helang, ia tergolong dalam keluarga Accipitridae. Helang ini merebak di Amerika terutamanya (Amerika Utara), Eropah, bahagian Asia & Afrika.

Burung ini mempunyai panjang badan lebih daripada 1 meter. Dalam budaya popular, burung ini menjadi lambang kebangsaan Mesir dan Mexico.

Ciri – ciri burung helang emas

SpesifikasiKet
Ukuran tubuh66 – 102 cm dari ujung paruh sampai ujung ekor
Rentang sayap180 – 234 cm
Berat tubuhJantan: 2,8 – 4,5 kg<br> Betina: 3,7 – 6,6 kg
Warna buluCoklat gelap dengan corak emas pada kepala hingga leher
Warna bulu remajaSama dengan dewasa, tetapi lebih gelap. Ekor remaja memiliki warna putih sekitar sepertiga pangkal ekor.
ParuhTebal, besar, berwarna hitam dengan hidung kuning
KakiBesar, dilengkapi dengan cakar panjang, tebal, dan kuat. Bulu menyelimuti dari paha hingga pergelangan kaki
Jari kakiBerwarna kuning, ukurannya bisa seukuran jempol orang dewasa

Baca Pula : Ciri Burung Helang Pipit & Fakta


Habitat

Helang emas boleh didapati di Eropah, Amerika Utara, Asia dan Afrika Utara, sering mendiami kawasan pergunungan terpencil.

Mereka memerlukan habitat terbuka dengan sedikit gangguan manusia untuk memburu dan bersarang.

Penyebaran

Helang emas mempunyai pengedaran terluas di kalangan semua helang, yang ditemui dari Alaska ke Mexico di Amerika Utara dan di beberapa kawasan di Eropah, Asia dan Afrika Utara.

Terdapat 6 subspesies yang diiktiraf, termasuk yang dikenal pasti oleh genetik.

Baca Pula : Ciri Burung Lang Siput & Fakta

Tabiat

Helang emas adalah pemangsa yang menggerunkan, memakan pelbagai jenis mangsa dari mamalia kecil hingga haiwan besar seperti rusa dan kambing.

Dengan penglihatan yang tajam, helang ini dapat melihat mangsa dari jarak jauh, bahkan mencapai 1.5 km, dan terbang pada kelajuan mencapai 241 km / j. Selepas mengintai, helang ini menyerang dengan kuku dan kelajuan maut.

Pembiakan

Helang emas membentuk ikatan pasangan monogami yang kuat apabila mencapai umur 4 atau 7 tahun, sering mengekalkan hubungan sepanjang hayat.

Mereka membiak sekali setahun, bermula dari bulan Mac hingga Ogos. Anak muda mereka dipupuk untuk berdikari, biasanya dalam masa 80 hari, diberi makan dengan mangsa bersaiz sederhana seperti arnab dan musang.

Jenis – jenis Elang terbesar di dunia

Berikut adalah beberapa jenis helang terbesar di dunia mengikut lebar sayapnya :

1. American Bald Eagle

Helang Botak Amerika adalah salah satu helang terbesar. Dengan badan coklat dan kepala putih, beratnya mencapai 17.7 kg.

Rentang sayapnya mencapai 2.5 meter dan boleh terbang sehingga 160 km / j. Sarang-sarang dibuat di pokok-pokok di sekeliling badan air yang besar.

2. Helang Ekor Putih

Helang ekor putih mempunyai lebar sayap 2.4 meter dan berat kira-kira 5 kg. Ia adalah helang terbesar di Eropah, Rusia dan Jepun.

Walaupun pernah terancam, populasi mereka kini semakin pulih. Mereka bukan sahaja mangsa, tetapi juga suka mencuri makanan dari burung lain, khususnya ikan.

3. Helang Martial

Helang mempertahankan diri, yang tinggal di Sub-Sahara Afrika, mempunyai lebar sayap sehingga 8.5 kaki (2.6 m) dan berat 14 paun (6.35 kg).

Di samping menjadi yang terbesar, mereka juga dianggap paling kuat di dunia, bahkan mampu menjatuhkan lelaki dewasa. Antara mangsa utamanya ialah burung besar dan mamalia.

4. Helang Laut Stellar

Helang laut Stellar, Helang Laut Stellar, mempunyai lebar sayap 8.3 kaki (2.52 m) dan berat kira-kira 20 paun (9 kg).

Mereka sering dijumpai di Jepun pada akhir musim panas, terutamanya di kawasan yang mempunyai banyak salmon, makan pelbagai mangsa seperti ketam, kerang, sotong, dan burung.

5. Helang Emas

Helang emas mempunyai berat kira-kira 6.3 kg dan mempunyai lebar sayap 2.28 meter, menjadikannya pemburu terbesar di Amerika Utara.

Ia juga merupakan burung kebangsaan Mexico kerana wilayahnya yang berkembang. Helang emas betina biasanya meletakkan satu hingga tiga telur dan mengeram mereka ketika lelaki mencari makanan.

6. Helang Verreaux

Helang ini mempunyai berat kira-kira 4 kg dan terbang di bukit-bukit dan pergunungan Afrika Selatan dan Timur.

Dengan lebar sayap 2.34 meter, helang ini mudah dilihat. Makanan adalah hyrax batu, dan helang jantan sering membawa makanan kepada wanita sebelum meletakkan telur.

7. Helang Ekor Baji atau Wedge-tailed Eagle

Burung Helang ekor Wedge adalah burung mangsa terbesar di Australia. Dengan lebar sayap 2.28 meter dan berat kira-kira 5.4 kg, helang ini suka habitat terbuka dan hutan yang luas.

Malangnya, ia sering menjadi mangsa penangkapan dan racun daripada memakan domba, serta memakan arnab hidup-hidup.

Baca Pula : Ciri Burung Helang Merah & Fakta

8. Helang Filipina

Helang Filipina, berasal dari Filipina, adalah spesies yang jarang ditemui yang beratnya kira-kira 8 kg dan merupakan burung kebangsaan.

Dietnya termasuk monyet, kelawar, ferret, tupai terbang, dan cicak, dengan habitat utama di Mindanao.

9. Helang Harpy

Burung helang harpy adalah burung kebangsaan Panama dan diedarkan dari selatan Mexico ke utara Argentina, dengan penduduk terbesar di wilayah Darien Panama.

Ia mempunyai lebar sayap 2 meter dan berat kira-kira 5 kilogram.

Penutup

Helang Emas, dengan saiz yang mengagumkan dan keupayaan memburu, adalah subjek yang menarik untuk dikaji.

Dari habitat ke pemuliharaan, menggali lebih mendalam ke dalam helang ini dapat memperkayakan pemahaman dan penghargaan anda terhadap kehidupan alam semula jadi. Mari mulakan perjalanan penemuan ini!

Leave a Comment