Ciri Burung Helang Merah & Fakta

Burung Helang Merah atau helang merah adalah salah satu daripada haiwan yang boleh didapati di Malaysia. Nama sainsnya ialah Haliastur indus.

Lang Merah bersaiz antara 43 hingga 51 cm. Ia mempunyai kepala putih, leher dan dada dengan celoreng perang gelap. Sayap dibangunkan ke hadapan apabila terbang.

Ia ditemui di benua kecil India, selatan China, dan Asia Tenggara ke Malaysia terutamanya di Pulau Langkawi, Kepulauan Indonesia, Australia, dan Kepulauan Solomon.

Ciri – ciri burung helang merah

Helang merah adalah 60-66 cm panjang dan lebar sayap adalah 175-179 cm.

Lelaki seberat 800-1,200 gram, manakala betina seberat 1,000-1,300 gram. Ia mempunyai bulu coklat-merah dengan sayap putih dan ekor panjang.

Pakan

Lang Merah, pemangsa karnivor, memakan mamalia seperti tikus, tupai, dan ayam. Ada yang menangkap ikan di sungai dan laut.

Sering dilihat di pelabuhan, kampung nelayan, paya bakau, dan sawah padi.

Pembiakan

Burung Lang Merah membiak dengan bertelur. Telur Burung Lang Merah bercangkerang keras. Sarang Helang Merah di atas pokok tinggi.

Baca Pula : Harga Sarang Burung Walit Malaysia

Habitat

Helang Merah ditemui di kawasan pantai, sungai, dan tasik besar, terutamanya di kawasan terpencil.

Di Malaysia, ia sering dilihat di Pulau Langkawi. Dilindungi di Malaysia di bawah Akta Perlindungan Hidupan Liar.

Penutup

Helang merah adalah burung mangsa bersaiz sederhana, dalam keluarga yang sama dengan helang.

Spesies ini adalah endemik kepada rantau Palearctic barat di Eropah dan barat laut Afrika, walaupun ia sebelum ini telah berlaku di luar utara Iran. Ia jarang berlaku.

Leave a Comment