Ciri Burung Kakak Tua Putih & Fakta

Burung cockatoo putih atau Cacatua alba ialah burung sederhana dengan panjang kira-kira 46 cm, endemik ke Maluku Utara, Indonesia.

Penduduknya terbesar di Pulau Halmahera, tetapi telah mengalami penurunan mendadak sejak tinjauan 1999. Penangkapan ikan haram dan kehilangan habitat meletakkannya dalam risiko.

Walaupun belum dilindungi, memancing di alam liar berterusan, dengan sekitar 500 ditangkap setiap tahun.

Perlindungan diperlukan mengikut kriteria yang telah dipenuhi oleh cockatoos putih. Penentuan status undang-undangnya sangat mendesak.

Ciri-ciri Cockatoos putih, White Cockatoo (Cacatua alba)

Burung Kakatua Putih berukuran kira-kira 46 cm dan beratnya kira-kira 550 gram.

Mata coklat / kemerahan atau hitam, paruh, dan kaki kelabu gelap. Cockatoos putih adalah kira-kira 46 cm panjang dan berat kira-kira 400 g.

Maklumat terkini menunjukkan bahawa jangka hayat adalah antara 40 hingga 60 tahun.

Bagaimana membezakan seks lelaki dan perempuan

Perbezaan jantina cockatoos putih boleh dilihat dari warna iris mata. Betina dewasa boleh mempunyai iris kemerahan / coklat, manakala lelaki mempunyai iris coklat / hitam gelap.

Di samping itu, suara wanita lebih pendek, kuat dan cincang. Apabila terbang, mereka mengeluarkan nota tinggi berulang.

Habitat Cockatoos putih

Cockatoos putih tinggal di hutan hujan tropika Kepulauan Maluku, seperti Halmahera, Ternate, Tidore, Kasuruta, dan Mandioli.

Burung ini biasanya tinggal di hutan primer dan sekunder lama, seperti tepi hutan, hutan pembalakan terpilih, dan bekas tanah yang ditanam hutan.

Biasanya mereka boleh didapati di puncak pokok kerana mereka menghabiskan hari bertenggek di sana dengan pasangan atau kumpulan kecil mereka.

Pakan Cockatoos putih

Cockatoos putih di habitat semulajadi mereka memakan beri, biji, kacang, buah-buahan dan akar.

Cockatoos putih cenderung menjadi perosak untuk petani kerana mereka memakan jagung di ladang. Dalam sarang, mereka memakan serangga seperti cengkerik dan larva.

Perilaku Cockatoos putih

Cockatoos putih biasanya hidup bersendirian, berpasangan, atau dalam kumpulan kecil sehingga lima belas.

Cockatoos putih berkomunikasi dengan pasangan mereka menggunakan bunyi dan gerak isyarat, termasuk calar semasa ritual mengawan.

Cockatoos putih juga mengeluarkan jeritan yang kuat dan mendesis sebagai tindak balas kepada ancaman.

Perkembangbiakan Cockatoos putih

Cockatoos putih adalah monogami, hidup bersama seumur hidup. Musim pembiakan Disember-Mac, lelaki memikat betina dengan menyemarakkan topknot mereka.

Pasangan mencari sarang di pokok, meletakkan 2-3 telur. Menghasut secara bergilir-gilir, menaikkan keturunan pertama. Kanak-kanak belajar terbang 3 bulan, bergantung kepada ibu bapa 2-3 minggu.

harga burung kakak tua di malaysia

SpesiesAsalHarga
Scarlet MacawAmerika SelatanRM20,000 – 25,000
Palm CockatooRM >64,000

Fungsi Jambul Kakatua Putih

Jambul cockatoo berfungsi bukan sahaja sebagai hiasan, tetapi bahagian badan ini digunakan untuk komunikasi.

Apabila puncak dibangkitkan, ia boleh menjadi tanda bahawa kokatoo ingin menarik pasangan, memanggil ahli kawanan, mempertahankan wilayahnya, atau menyatakan perasaan tertentu, seperti rasa ingin tahu, keseronokan, ketakutan, kejutan, atau kekecewaan.

Kakatua Putih Terancam Punah

Cockatoo putih, yang kini ditetapkan sebagai terancam oleh IUCN, menghadapi ancaman serius daripada penangkapan ikan haram dan kemusnahan habitat.

Kerajaan Indonesia telah mengharamkan perdagangan mereka, tetapi perdagangan haram masih berterusan. Tinjauan menunjukkan pemerdagangan aktif di Surabaya, Jakarta, dan kes penyeludupan ke Filipina.

Penutup

Cockatoo putih atau Cacatua alba telah dilindungi berdasarkan Peraturan Menteri Alam Sekitar dan Perhutanan.

Status perlindungan juga diberikan kepada cockatoo paya (Cacatua sanguinea) yang sebelumnya tidak dilindungi.

Leave a Comment