Ciri Burung Lang Siput & Fakta

Burung Helang Siput, juga dikenali sebagai Helang Laut, ialah haiwan pemangsa diurnal dalam keluarga Accipitridae, yang terdapat di Malaysia.

Nama sainsnya ialah Haliaeetus leucogaster. Menetap dari India ke Australia, burung ini memburu berhampiran air dan memakan ikan dan bangkai.

Populasi semakin berkurangan di Asia Tenggara, dengan status terancam di Victoria dan Vulnerable di selatan Australia dan Tasmania. Ancaman utama ialah gangguan habitat oleh manusia.

Ciri – ciri Burung Lang Siput

1. Berdarah panas

2. Ia mempunyai sayap dan badan yang ditutup dengan bulu midrib

3. Paruh tidak bergigi

4. Saiz lelaki: 70-80 cm, betina: 80-90 cm

5. Warna badan berwarna kelabu dengan punggung hitam dan kepak

6. Kuku dan tapak kaki berwarna kuning kelabu

7. Anak burung helang berwarna coklat dan berubah semasa dewasa

Klasifikasi

Ia pertama kali digambarkan oleh Johann Friedrich Gmelin pada tahun 1788. Saudara terdekatnya, Helang Laut Sanford, membentuk superspesies.

Perpecahan genetik itu dipercayai berlaku selewat 150,000 tahun lalu. Penamaan genetiknya sedikit berbeza daripada Helang Laut Sanford. Siput Lang bertelur dengan cangkerang keras.

Baca Pula : Ciri Burung Helang Merah & Fakta

pakan

Burung Langbird siput ialah burung yang terletak di laut, pantai dan pulau.

Makanan kegemaran burung lang ialah ikan, siput, dan juga burung kecil, kadang-kadang juga tikus digunakan sebagai makanan.

Penutup

Helang laut berkulit putih dengan nama Latin Haliaeetus leucogaster digelar “mesin terbang” hidup yang paling mengagumkan di bumi ini, dan nama samaran itu bukan tanpa sebab.

Dengan lebar sayap tiga meter, burung laut terbesar ini boleh terbang sehingga kelajuan 115 kilometer sejam.

Leave a Comment