Doa & Cara Halau Anjing 100% Berkesan

Anjing liar adalah haiwan yang mencetuskan rasa ketakutan di kalangan manusia seluruh dunia, tidak terkecuali golongan masyarakat Melayu Islam.

Anjing liar mendatangkan rasa bimbang kerana potensi perilaku yang tak terduga, seperti mengejar atau menggigit individu.

Gigitan anjing, terutamanya dari yang berukuran besar, dapat menyebabkan kerosakan serius bahkan berakibat fatal.

Pada kesempatan ini, Haiwany ingin berkongsi beberapa petua efektif bagi menghindari anjing liar yang mungkin mendekati atau sering berkunjung ke kediaman anda.

Pentingnya Mempelajari Cara Halau Anjing

Apabila anjing mendekati kawasan anda, ia mungkin membawa risiko tertentu seperti gigitan atau gangguan kepada kanak-kanak kecil.

Oleh itu, memahami dan menguasai cara memandu anjing adalah sangat penting untuk memastikan diri anda, keluarga anda, dan juga haiwan kesayangan anda selamat.

Dengan mengetahui teknik yang betul, anda akan dapat mengelakkan sebarang masalah yang mungkin timbul.


bahaya anjing liar

Anjing liar sering dianggap sebagai makhluk berbahaya yang boleh mengancam keselamatan manusia.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa sesetengah pihak berkuasa, seperti majlis perbandaran atau PBT, menjalankan tindakan menembak anjing liar apabila populasi mereka terlalu besar di kawasan.

Anjing liar boleh membawa beberapa risiko kepada manusia, termasuk :

  • Gigitan yang berpotensi berisiko, terutamanya daripada anjing yang dijangkiti penyakit anjing rabid.
  • Penyebaran najis di pelbagai tempat yang boleh mencemarkan alam sekitar dan membawa penyakit.
  • Penghantaran penyakit kepada manusia disebabkan oleh sentuhan dengan anjing liar yang membawa parasit, kuman, bakteria, dan virus berbahaya.
  • Bulu anjing liar boleh mencemarkan alam sekitar.
  • Sampah yang ditinggalkan oleh anjing liar boleh menyebabkan pencemaran, mengganggu kesihatan mata, dan menjadi tempat pembiakan lalat dan tikus.

Adalah penting untuk orang ramai menyedari bahaya yang berpotensi ini dan bersama-sama menjaga kebersihan dan keselamatan alam sekitar kita.

Baca Pula : 9 Ubat Kutu Anjing 100% Berkesan Malaysia


cara halau anjing liar

Jika anda mempunyai masalah kerana terdapat anjing liar di kawasan kejiranan anda, di sini Haiwany tunjukan kepada anda petuah menghalau anjing liar yang boleh anda cuba :

1. Pahami bahasa tubuh anjing

Melakukan pengamatan terhadap bahasa tubuh anjing adalah kunci utama untuk mengelakkan sebarang konfrontasi yang tidak diingini.

Jika anjing kelihatan tegang, berekor terangkat, dan menunjukkan taring, ini adalah tanda-tanda bahawa anjing tersebut mungkin berasa terancam atau tidak selesa.

Sentiasa berhati-hati apabila berdekatan dengan anjing yang tidak dikenali.

2. Jangan letakkan makanan haiwan peliharaan di luar

Faktor utama yang sering menarik anjing liar ialah kehadiran makanan terbuka, yang mungkin berlaku jika anda meletakkan makanan haiwan peliharaan di luar rumah.

Sekiranya tabiat memberi makan haiwan peliharaan di luar masih dijalankan, adalah penting untuk memastikan sisa makanan segera dibawa kembali ke dalam rumah.

Kebanyakan anjing liar sentiasa lapar dan sentiasa mencari sumber makanan.

3. Jangan takut dan pura-pura mengambil batu

Petua seterusnya dalam menghalau anjing adalah untuk mengelakkan menunjukkan ketakutan.

Anjing adalah makhluk yang mempunyai deria sensitif, dapat merasakan emosi ketakutan pada manusia.

Semakin jelas ketakutan anda, semakin besar kemungkinan anjing liar berani mendekati dan menyerang.

Oleh itu, apabila berurusan dengan anjing liar, tunjukkan keberanian dan berpura-pura mencari objek seperti batu untuk mengalih perhatian mereka.

Tindakan berani ini akan membuatkan anjing liar berasa takut.

4. Tutup tong sampah dengan ketat

Anjing liar sering berkeliaran mencari makanan, dan tong sampah selalunya menjadi bidang pilihan mereka.

Supaya kawasan sampah tidak menjadi taman permainan untuk mereka, pastikan penutup bekas sampah anda dikunci dengan ketat.

Langkah ini bukan sahaja menghalang bau busuk daripada menjalar, tetapi juga menjauhkan hidung peneroka empat kaki daripada menghidu bau menggoda.

5. Memasang pagar

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menghalang anjing daripada melangkah ke halaman ialah memasang penghalang pagar.

Secara umum, anjing liar enggan melompat ke atas halangan ini, terutamanya jika pagar dibina pada ketinggian yang mencukupi.

Dengan mengambil langkah ini, anda bukan sahaja melindungi ruang privasi anda, tetapi juga mengekalkan keselamatan dan ketenangan tempat persembunyian anda dari jejak penjelajah berbulu ini.


doa halau anjing

Dalam kitab Kasyifatus Saja, Syeikh Nawawi bercakap tentang sepuluh kelebihan anjing, salah satunya ialah anjing sebagai haiwan yang sangat mudah dilatih dan sangat setia kepada tuannya.

Walaupun begitu, anjing juga termasuk dalam kelas haiwan liar yang boleh menyalak dan menyebabkan kecederaan kepada seseorang.

Kadang-kadang, kita berasa keliru tentang cara melindungi diri kita daripada anjing yang agresif.

Apabila kita berhadapan dengan anjing yang agresif dan berpotensi berbahaya, kita harus membaca doa perlindungan daripada ancaman anjing berbahaya itu seperti yang dijelaskan oleh Sayyid Muhammad bin Ali Al-Alawi Al-Husaini dalam kitab Al-Wasail Al-Shafi’ah yaitu ;

يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَنْ تَنْفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانْفُذُوا ۚلَا تَنْفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ

Yaa ma’syarol jinni wal insi inistatho’tum antanfudzuu min aqthooris samaawaati wal ardhi fanfudzuu laa tanfudzuuna illaa bisulthoon.

Bermakna : “Hei semua jin dan manusia! Jika anda dapat meneroka semua sudut langit dan bumi, sila lakukannya. Namun, hanya dengan kekuatan anda dapat melakukannya, tidak ada cara lain.

Sayyid Muhammad bin Ali Al-Alawi Al-Husaini dalam kitab Al-Wasail Al-Shafi’ah berkata seperti berikut ;

ويقول اذا هر عليه الكلب: يا معشر الجن والانس الاية

Ketika anjing menyalak kepada seseorang, sebaiknya dia mengucapkan; Yaa ma’syarol jinni wal insi, sampai akhir ayat.

Itulah sedikit maklumat tentang anjing liar yang telah diringkaskan oleh Haiwany.

Bermula dari bahaya tentang anjing liar, cara menghalau pergi dan doa untuk halau anjing liar.

Originally posted 2023-09-20 01:10:00.

Leave a Comment