Cara Kira Umur Kucing yang Betul!

Pernahkah anda tertanya-tanya tentang umur sebenar kucing kesayangan anda?

Memahami bagaimana mengira umur kucing adalah penting untuk memberikan penjagaan yang tepat kepada kucing.

Artikel ini akan menerangkan cara-cara mudah mengira umur kucing anda dengan tepat, membolehkan anda memberikan perhatian dan penjagaan yang sesuai untuk kesihatan dan kesejahteraan kucing kesayangan anda.

Bagaimana untuk mengira umur kucing

1. Gigi 

Gigi bayi awal kucing mula-mula muncul antara 2 hingga 4 minggu. Gigi kekal kucing berkembang di atas gigi bayi dan apabila anak kucing berumur 3 hingga 4 bulan.

Biasanya, semua gigi dewasa akan tumbuh sepenuhnya pada usia 6 bulan, dan pada masa ini, tumbuh gigi tidak lagi boleh digunakan untuk menentukan umur kucing.

Pada kucing yang lebih tua, jumlah tartar pada gigi juga boleh digunakan sebagai penunjuk umur. Doktor haiwan juga akan memeriksa kerosakan gigi, di mana kucing yang lebih tua, semakin banyak gigi cenderung rosak.

2. Kematangan Kucing

Kucing jantan mencapai kematangan kucing seawal 6 bulan. Tanda-tanda akil baligh termasuk pecah air kencing wilayah, serta testis yang lebih menonjol.

Kucing betina biasanya mengalami siklus estrus antara umur 5 dan 9 bulan. Kucing betina paling subur antara umur 18 bulan dan 8 tahun.

3. Bulu 

Bulu atau rambut anak kucing lembut seperti bayi, tetapi apabila kucing berumur, bulunya akan menebal dan kasar. Warna bulu juga boleh berubah, menjadi lebih gelap atau lebih terang di bawah naungan.

Apabila kucing mencapai status berumur, ia mungkin mengalami tompok putih atau kelabu, serupa dengan manusia ketika ia berumur.

Walaupun ini bukan jaminan umur, bulu membantu doktor haiwan menentukan umur kucing.

4. Mata

Anak kucing dan kucing yang sihat pada masa dewasa awal mempunyai mata yang sangat jelas dan cerah.

Kucing pada tahun-tahun kemudian mereka, mungkin mengembangkan rupa mata mereka yang mendung.

Kucing yang berumur lebih dari 10 tahun sering menunjukkan perubahan pada iris mata, iaitu bahagian berwarna.

5. Melawat Doktor Haiwan

Bawa kucing anda ke doktor haiwan untuk mengetahui umurnya dengan tepat. Doktor haiwan akan memeriksa fizikal kucing dan memberitahu anda julat umur kucing.

Di samping itu, doktor haiwan akan memeriksa masalah kesihatan pada kucing. Kucing muda dan tua akan mengalami perubahan anatomi dan fisiologi.

Sebagai contoh, penyakit tertentu seperti hipertiroid lebih kerap dialami oleh kucing yang lebih tua daripada kucing muda.


Tukar umur kucing seperti usia manusia

Membandingkan tahun manusia dengan tahun kucing adalah mudah! Walaupun faktor lain, seperti baka, juga boleh menjejaskan umur kucing anda pada tahun-tahun manusia.

Lihat perbezaan antara tahun kucing dan tahun manusia dengan carta umur kucing di bawah.

Usia KucingUsia Manusia
1 tahun7 tahun
2 tahun15 tahun
3 tahun28 tahun
4 tahun32 tahun
5 tahun36 tahun
6 tahun40 tahun
7 tahun44 tahun
8 tahun48 tahun
9 tahun52 tahun
10 tahun56 tahun
11 tahun60 tahun
12 tahun64 tahun
13 tahun68 tahun
14 tahun72 tahun
15 tahun76 tahun
16 tahun80 tahun
17 tahun84 tahun
18+ tahun88 tahun

Berapakah purata jangka hayat kucing?

Jawapan sebenar ialah ia bergantung, tetapi kucing rumahan biasanya hidup lebih lama daripada kucing luar.

Purata jangka hayat kucing rumahan ialah 16 hingga 18 tahun dan ada juga yang mencapai umur 20 tahun. Kebanyakan kucing luar mempunyai jangka hayat purata 13-14 tahun.

Jangka hayat dalam kucing juga berbeza-beza bergantung pada baka, kerana sesetengah baka kucing lain secara semula jadi akan hidup lebih lama daripada yang lain.

Penutup

Oleh itu, memahami cara mengira umur kucing adalah langkah penting bagi pemilik haiwan peliharaan untuk memastikan kesihatan dan kebahagiaan haiwan kesayangan mereka.

Dengan memberi perhatian kepada faktor dan pertimbangan ini, anda boleh menentukan umur kucing anda dengan lebih tepat.

Originally posted 2024-02-08 01:10:00.

Leave a Comment