Habitat & Ciri Kelawar Gergasi

Jika kita biasanya tahu kelawar dengan saiz badan dan sayap sederhana, ternyata ada yang panjang sebesar manusia.

Kelawar tersebut adalah kelawar gergasi atau giant golden crowned flying fox, yang mempunyai bulu coklat keemasan di kepalanya.

Giant golden crowned flying fox mempunyai nama Latin acerodon jubatus. Selalunya dipanggil fox bersayap, giant golden crowned flying fox mempunyai wajah seperti fox.

Artikel ini akan menerangkan tentang habitat kelawar gergasi, ciri ciri kelawar gergasi, diet dan pemakanan, tabiat kelawar gergasi, dan perkara lain tentang kelawar gergasi.

Habitat kelawar gergasi

Kelawar ini terdapat di Filipina, rantau Palawan dan rangkaian pulau Batanes dan Babuyan.

Habitat pilihan haiwan ini adalah hutan primer, hutan sekunder, atau hutan sekunder yang luas. Mereka lebih suka kawasan yang tidak didiami oleh manusia.

Kelawar gergasi juga menggunakan koridor sungai yang dipanggil zon riparian kerana pokok ara yang terletak berhampiran sungai merupakan sumber makanan utama kelawar.

Ciri ciri kelawar gergasi

Kelawar dalam bahasa inggeris Giant golden crowned flying fox mempunyai ciri ciri berikut.

  1. Tubuh kelawar gergasi diselubungi sayap
  2. Sekiranya sayap tersebar utuh, ia boleh panjang sehingga lima kaki dan berat sehingga 2.5 paun
  3. Ia mempunyai warna keemasan yang bermula di antara matanya dan berakhir dengan bentuk “V” sempit pada nape lehernya, walaupun kadang-kadang memanjang ke bahu atas.
  4. Bahagian muka, kening, dan tekak berwarna hitam, manakala bahagian leher dan belakang atas adalah maroon
  5. Bulu maroon ini beralih kepada coklat hitam, yang kemudiannya bertukar menjadi coklat kemerahan di bahagian belakang.
  6. Di bahagian ventral (perut), bulu biasanya hitam, walaupun bahagian depan leher mungkin mempunyai warna maroon dan perut mungkin diselang-seli dengan bulu kuning.
  7. Anggota belakang ditutup dengan bulu coklat hitam, dan membran penerbangan berwarna coklat pucat.

Diet dan pemakanan

Kelawar ini adalah haiwan herbivora. Mereka mengikuti diet makan buah-buahan, terutamanya suka buah ara (Ficus), walaupun mereka juga mengambil daun tumbuhan (folivor).

Giant golden crowned flying fox itu akan keluar pada waktu malam dan bergerak sehingga 25 batu untuk mencari makanan.

Tabiat kelawar gergasi

Giant golden crowned flying fox biasanya makhluk nokturnal, penuaan pada waktu malam.

Haiwan ini mampu terbang jarak yang sangat jauh sehingga 40 km semalam semasa penuaan.

Semasa musim buah-buahan boleh didapati, haiwan ini sering berkumpul di koloni besar berjumlah sehingga 150,000 individu, biasanya di kawasan yang mempunyai banyak buah-buahan.

Baca Pula : Kenali Makanan Kelawar, Peranan Kelawar

Gaya hidup kelawar gergasi

Giant golden crowned flying fox hidup dalam kumpulan besar, individu boleh memanaskan badan dan melarikan diri dari pemangsa.

Giant golden crowned flying fox bukan sahaja membentuk koloni sejenis tetapi juga muncul dalam kepekatan bercampur dengan fox terbang Tanah Melayu.

Penglihatan yang maju membantu mereka menavigasi alam sekitar serta mengesan makanan, berbanding kelawar lain, yang bergantung terutamanya pada echolocation.

Tabiat mengawan

Giant golden crowned flying fox dianggap mempunyai dua musim pembiakan setahun, tetapi setiap kelawar betina hanya menghasilkan keturunan sekali setahun.

Betina biasanya melahirkan pada bulan April-Jun, menghasilkan satu bayi, yang melekat pada bulu ibu dengan kakinya.

Ibu akan menjaga anak, menyusu, dan memikat sayapnya untuk memastikan bayinya sejuk. Kelawar betina bersedia untuk menghasilkan anak sendiri pada usia 2 tahun.

Populasi

Menurut Senarai Merah IUCN, anggaran kasar jumlah populasi kelawar gergasi adalah kira-kira 10,000 individu (dan mungkin tidak lebih daripada 20,000 individu).

Pada masa ini spesies ini dikelaskan sebagai Terancam (EN) dan bilangannya terus menurun.

Fakta unik kelawar gergasi

1. Dikenali sebagai “Giant Golden-Crowned Flying Fox”

Kelawar terbesar di dunia juga dikenali sebagai “Giant Golden-Crowned Flying Fox”.Ia bermaksud kelawar gergasi dengan mahkota emas.

Nama samaran mahkota emas berasal dari kepala kuning dan sedikit emas mereka.

Nah, nama terakhir fox yang bermaksud rubah kerana wajah kelawar ini dianggap serupa dengan fox.

2. Spesies Pertama Endemik ke Filipina

Kelawar gergasi adalah haiwan endemik Filipina yang biasa ditemui di tebing curam paya, bakau, dan lain-lain.

Kelawar ini sering berada di pulau-pulau terpencil yang tidak berpenghuni di seluruh negara.

3. Saiz gergasi

Apa yang membezakan kelawar gergasi dari kelawar secara amnya adalah saiznya yang sangat jumbo!

Gambar kelawar terbesar yang pernah ditemui mempunyai panjang kepala dan badan yang berkisar antara 170 hingga 290 mm.

Nah, panjang lebar sayapnya boleh mencapai 1.7 meter.

4. Haiwan Herbivora

Sama seperti kelawar secara umum, flying fox juga merupakan haiwan herbivora yang memakan jenis tumbuhan.

Satu jenis buah yang sering dimakan oleh flying fox ialah buah tin aka buah ara.

5. Boleh terbang jarak jauh

Kelawar gergasi boleh terbang sejauh 25 batu dari kediaman asal mereka ke makanan ternakan pada waktu malam.

Penutup

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa kelawar gergasi adalah spesies yang menarik dan penting dalam ekosistem, dan perlindungan mereka adalah kunci untuk mengekalkan keseimbangan alam semula jadi dan biodiversiti.

Leave a Comment