10 Senarai Haiwan Berdarah Sejuk di Syorkan

Haiwan berdarah panas mempunyai keupayaan untuk mengawal suhu dalaman badan mereka, tetapi haiwan berdarah sejuk tidak.

Mereka terpaksa bergantung kepada persekitaran luar untuk mengawal suhu dalaman mereka, yang menyebabkan suhu dalaman mereka berubah-ubah bergantung kepada iklim.

Walaupun terdapat beberapa kelemahan berdarah sejuk, seperti tidak dapat bertahan dalam turun naik suhu yang melampau, ini tidak semestinya kelemahan. Haiwan berdarah sejuk mempunyai banyak kelebihan yang tidak dimiliki haiwan berdarah panas.

Sebagai contoh, haiwan berdarah sejuk tidak memerlukan banyak tenaga atau makanan untuk bertahan sebagai haiwan berdarah panas. Dan makanan yang mereka makan tidak boleh dibazirkan untuk mengekalkan suhu dalaman mereka.

Sekarang kita tahu sedikit tentang perbezaan antara haiwan berdarah panas dan berdarah sejuk, mari kita lihat 10 haiwan berdarah sejuk.

Senarai hewan berdarah Sejuk yang di Syokan!

1. Penyu dan Kura-kura

Penyu dan kura-kura laut adalah sekumpulan besar reptilia yang berusia beratus-ratus juta tahun.

Kumpulan ini termasuk lebih daripada 350 spesies yang terdapat di darat serta dalam air tawar dan garam. Mereka berbeza dalam saiz dan rupa, tetapi semuanya berdarah sejuk.

Terdapat beberapa spesies penyu yang membiarkan suhu persekitaran menentukan sama ada telur mereka berkembang menjadi betina atau jantan. Pada suhu yang lebih tinggi, telur menjadi betina, dan pada suhu yang lebih rendah telur akan berkembang menjadi lelaki.

2. Lebah Madu

Honeybees adalah serangga menarik yang menyediakan pendebungaan untuk pelbagai jenis tumbuhan. Seperti serangga lain, lebah madu berdarah sejuk.

Walau bagaimanapun, American Bee Journal menyatakan bahawa, walaupun satu lebah tunggal berdarah sejuk, seluruh sarang boleh dianggap sebagai struktur berdarah panas.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa lebah bergetar untuk menghasilkan haba, yang memanaskan sarang. Pada musim panas, mereka mengepak sayap mereka untuk menyejukkan bahagian dalam sarang.

Satu lagi fakta menarik mengenai madu ialah, untuk menyelamatkan makanan, pekerja wanita akan mengusir lebah lelaki dari sarang sebelum musim sejuk tiba.

3. Ular

Ular ditemui hampir di mana-mana di bumi, kecuali New Zealand, Ireland, Iceland, Greenland, dan Antartika. Terdapat lebih daripada 3,000 spesies, dengan keluarga boa dan ular sawa yang terbesar, dan semuanya berdarah sejuk.

Makhluk-makhluk yang menarik ini menyebabkan ketakutan di hati ramai orang, dan ketakutan itu adalah salah satu fobia yang paling biasa.

Walaupun penampilannya yang dahsyat, hanya kira-kira 600 spesies ular yang benar-benar berbisa. Dan daripada jumlah itu, hanya tujuh peratus boleh mencederakan atau membunuh manusia.

4. Buaya

Buaya besar, sengit dan agresif. Di alam liar, mereka boleh menjadi mangsa pada zebra, gajah, dan haiwan besar lain.

Malah, reptilia terbesar yang masih hidup adalah buaya muara, yang boleh mencapai panjang sehingga 6 meter dengan berat hampir 1,400 kg.

5. Aligator

Buaya sering disamakan dengan buaya kerana penampilan dan sifatnya yang serupa.

Walaupun kedua-duanya berdarah sejuk, buaya biasanya bersaiz lebih kecil daripada buaya, dengan saiz maksimum kira-kira 4 meter panjang dan berat sehingga 450 kg.

Baca Pula : 17 Haiwan Yang Diancam Kepupusan Malaysia

6. Katak

Seperti buaya dan aligator, katak dan katak sering dikelirukan antara satu sama lain. Dalam kes ini, kedua-duanya adalah amfibia yang bermaksud mereka membiak di bawah air dan berdarah sejuk, dengan ciri-ciri yang sama.

7. Salamander

Seperti katak dan kodok, salamander adalah amfibia (dan oleh itu berdarah sejuk). Tetapi salamander mempunyai ekor dan gigi, iaitu dua perkara yang katak dan katak tidak ada.

8. Komodo

Sebagai ahli keluarga biawak monitor, naga Komodo adalah spesies cicak terbesar yang hidup hari ini.

Ia adalah kira-kira 3 meter panjang dan berat kira-kira 135 kg. Mereka ditemui di Pulau Komodo serta di pulau-pulau berdekatan di Indonesia.

Baca Pula : 5 Punca Kepupusan Haiwan Malaysia

9. Tikus Mol Telanjang

Tikus tahi lalat telanjang bukan sahaja mempunyai nama lucu, makhluk yang kelihatan luar biasa ini adalah salah satu mamalia berdarah sejuk yang jarang berlaku.

Seperti namanya, tikus tahi lalat tanpa rambut telanjang dengan kulit berkedut merah jambu atau kelabu.

10. Capung

Kerana mereka berdarah sejuk, pepatung berjemur di bawah sinar matahari untuk meningkatkan suhu badan dalaman mereka. Tetapi makhluk-makhluk kecil ini mempunyai helah mereka sendiri untuk membantu mengawal suhu dalaman mereka tanpa bantuan matahari.

Jika matahari tidak panas, pepatung boleh menggigil, juga dikenali sebagai “merengek sayap,” untuk membantu memanaskan otot sayap mereka.

Dan apabila ia menjadi terlalu panas, mereka akan mengangkat perut mereka tinggi di udara. Ini mengurangkan jumlah kawasan permukaan badan mereka yang terdedah kepada cahaya matahari.

Originally posted 2023-08-30 01:30:00.

Leave a Comment