10 Senarai Haiwan Hidup Berkumpulan di Syorkan

Haiwan yang hidup dalam kumpulan. Apabila dipertimbangkan dari cara bersosial dan menyesuaikan diri, haiwan dibahagikan kepada tiga jenis, iaitu haiwan yang hidup bersendirian, haiwan yang hidup dalam kumpulan atau membuat koloni, dan yang tidak termasuk dalam 2.

Naluri untuk hidup dalam kumpulan atau melakukan hubungan sosial tidak terhad kepada manusia. Malah, banyak spesies haiwan hidup dalam barisan sosial. Kebanyakan penciptaan kumpulan adalah berdasarkan ahli bersebelahan.

Senarai Haiwan Hidup Berkumpulan

1. Gajah

Gajah adalah salah satu contoh haiwan yang hidup dalam kumpulan. Mereka membentuk baris yang dipanggil “kawanan” atau kawanan.

Terdapat tiga spesies gajah yang melakukan rutin berkumpulan: gajah Asia, gajah belukar Afrika, dan gajah hutan Afrika.

Majoriti kawanan gajah terdiri daripada gajah ibu dan generasi mereka. Mereka diketuai oleh gajah betina tertua atau orang yang mempunyai kedudukan paling senior. Gajah mempamerkan mekanisme matriarki di mana kepimpinan dominan dipegang oleh wanita.

Gajah jantan biasanya kekal bertolak ansur dalam kawanan sehingga mereka berusia kira-kira 15 tahun. Selepas itu, mereka meninggalkan kawanan dan hidup bersendirian.

Walau bagaimanapun, terdapat juga kes di mana gajah jantan membentuk kumpulan bujang kecil yang terdiri daripada kira-kira 10 ahli.

Baca Pula : 10 Senarai Haiwan Berdarah Sejuk Di Syorkan

2. Lebah

Lebah adalah haiwan serangga yang hidup dalam kumpulan dan membentuk koloni yang dipanggil “sarang.” Terdapat kira-kira 20 ribu spesies lebah yang tersebar di seluruh dunia.

Mereka terkenal dengan mekanisme kerjasama mereka yang cekap. Koloni lebah terdiri daripada beribu-ribu hingga puluhan ribu pekerja lebah dan satu lebah ratu. Di dalam koloni, lebah dibahagikan kepada tiga kelas: lebah ratu, lebah lelaki, dan lebah pekerja.

Lebah ratu bertanggungjawab untuk meletakkan telur dan mengawal koloni. Mereka boleh diiktiraf oleh saiz badan yang lebih besar daripada lebah lain.

Lebah jantan mempunyai kewajipan untuk mengawan dengan lebah ratu dan mengawasi sarang. Selepas mengawan lebah ratu, lebah jantan akan mati.

Lebah pekerja adalah lebah wanita yang bekerja untuk mencari nektar, membantu dalam proses pendebungaan, membina sarang, dan menjaga lebah ratu.

3. Dolphin

Ikan lumba-lumba adalah mamalia yang hidup di perairan laut dan hidup dalam kumpulan. Mereka dikenali sebagai haiwan yang bijak dan tidak boleh hidup bersendirian.

Ikan lumba-lumba hidup dalam keluarga dan koloni yang dipanggil “pod”. Pod lumba-lumba biasanya terdiri daripada 5 hingga 30 individu, tetapi dalam beberapa kes, buah boleh mencapai beratus-ratus bergantung kepada spesies. Di dalam pod, lumba-lumba berkomunikasi, bermain, dan memburu mangsa bersama-sama.

Ikan lumba-lumba menggunakan taktik kumpulan dalam memburu, di mana beberapa ikan lumba-lumba bertanggungjawab membawa mangsa sementara yang lain menakut-nakutkan mangsa.

4. Orca

Orcas, juga dikenali sebagai paus pembunuh, adalah keluarga lumba-lumba terbesar. Mereka digelar “paus pembunuh” kerana mereka adalah pemangsa apex di lautan dan juga ditakuti oleh jerung putih.

Orcas adalah mamalia sosial yang hidup dalam kumpulan dengan kira-kira 40 paus orca lain. Seperti lumba-lumba, kumpulan orcas dipanggil “pod”.

Saiz dan bilangan yang besar membuat haiwan lain berasa takut ketika berurusan dengan mereka.

5. Penguin

Penguin adalah burung yang tinggal di kawasan kutub dan tidak boleh terbang. Mereka hidup dalam kumpulan yang dipanggil “rakit” untuk memanaskan badan.

Hidup dalam kumpulan memudahkan penguin untuk mengelakkan pemangsa, mencari makanan, dan mencari pasangan.

Kumpulan penguin boleh terdiri daripada puluhan hingga ribuan kepala. Mereka cenderung untuk tidak bercampur semasa di laut kerana mereka memberi tumpuan kepada mencari makanan.

6. Semut

Semut adalah serangga kecil yang hidup dalam kumpulan besar yang dipanggil “sarang”. Terdapat kira-kira 12,500 spesies semut yang diketahui.

Semut terkenal dengan kerjasama dan koloni besar. Di koloni semut, terdapat beribu-ribu hingga ratusan ribu semut pekerja yang bekerjasama untuk mencari makanan, membina sarang, dan mengekalkan kelangsungan hidup koloni.

Koloni semut biasanya mempunyai satu hingga tiga semut ratu dan selebihnya adalah semut pekerja, pengawal telur, dan pahlawan.

Semua semut pekerja adalah wanita, dan semut lelaki mempunyai kewajipan untuk berkahwin dengan semut ratu. Semut ratu berfungsi untuk membina koloni dan bertelur.

Uniknya, semut ratu boleh hidup selama beberapa dekad, manakala semut lelaki hanya hidup beberapa minggu selepas menyelesaikan tugas mereka.

Baca Pula : 5 Punca Kepupusan Haiwan Malaysia

7. Serigala

Serigala hidup dalam kumpulan yang dipanggil “pek”. Pek serigala biasanya terdiri daripada pasangan ibu bapa dan generasi berikutnya. Bilangan ahli pek boleh berkisar antara 5 hingga 11. Walau bagaimanapun, terdapat juga pek yang lebih besar dengan kira-kira 42 serigala.

Serigala muda dilindungi dan dijaga oleh pek. Perlindungan khas ini berhenti apabila serigala mencapai kematangan seksual, iaitu kira-kira 10-54 bulan.

Selepas itu, mereka meninggalkan kumpulan itu dan mencari kawasan baru yang belum “dikawal” oleh kumpulan serigala lain. Serigala mempunyai sifat wilayah dan akan menjadi agresif jika individu asing memasuki wilayah mereka.

8. Singa

Singa hidup dalam kumpulan yang dipanggil “kebanggaan”. Kebanggaan singa terdiri daripada beberapa singa, singa jantan, dan anak-anak mereka. Kebanyakan kebanggaan diketuai oleh singa jantan. Mereka bekerjasama untuk melindungi kawanan daripada gangguan dan ancaman.

Lionesses dalam kebanggaan umumnya tidak bertolak ansur dengan singa lain yang cuba menyusup masuk ke dalam kumpulan itu. Anak singa jantan mula meninggalkan kebanggaan apabila mereka mencapai umur 2-3 tahun dan menjadi serigala lelaki nomad.

Kadang-kadang, serigala lelaki nomad membentuk kumpulan mereka sendiri.

Baca Pula : 17 Haiwan Yang Diancam Kepupusan Malaysia

9. Rusa

Rusa ialah sejenis haiwan mamalia yang tergolong dalam keluarga Cervidae. Rusa terkenal dengan ciri-ciri antlers mereka yang tumbuh pada lelaki, dan mereka biasanya tinggal di kawasan berhutan dan hutan scrub.

Rusa sering menjadi objek pemburuan oleh manusia, dan sesetengah spesies rusa dianggap spesies terancam kerana pemburuan berlebihan dan kehilangan habitat.

Rusa juga memainkan peranan penting dalam ekosistem sebagai penyebar bijirin melalui najis mereka, membantu dalam proses penanaman semula hutan.

Rusa adalah haiwan yang hidup dalam kumpulan. Mereka cenderung membentuk kawanan atau kumpulan beberapa rusa.

Dalam kawanan, biasanya ada rusa lelaki yang merupakan pemimpin atau tuan kawanan. Rusa hidup secara sosial dan berinteraksi antara satu sama lain dalam kawanan.

Kehidupan berkumpulan memberikan faedah kepada rusa, termasuk perlindungan daripada pemangsa dan kuasa bersama untuk mencari makanan.

Mereka juga berkomunikasi dengan menggunakan bunyi tertentu untuk berinteraksi dengan pakar kawanan lain. Kehadiran kawanan rusa mencerminkan keunikan dan keharmonian kehidupan sosial di dunia haiwan.

10. Zirafah

Zirafah adalah mamalia yang mempunyai leher panjang dan kaki tinggi. Mereka adalah haiwan darat terbesar dan tergolong dalam keluarga Giraffidae. Zirafah tinggal di savana dan kawasan hutan terbuka di Afrika.

Zirafah terkenal dengan leher panjang mereka yang membolehkan mereka mencapai daun tinggi di atas pokok yang tidak dapat dicapai oleh haiwan lain.

Mereka juga mempunyai lidah yang panjang dan fleksibel yang memudahkan mereka menarik makanan dari cawangan tinggi.

Zirafah adalah haiwan berkumpulan. Mereka cenderung untuk hidup dalam kumpulan atau kawanan yang terdiri daripada beberapa zirafah. Dalam kawanan sedemikian, biasanya ada zirafah lelaki yang merupakan pemimpin atau tuan kawanan.

Originally posted 2023-08-31 01:30:00.

Leave a Comment