10 Senarai Ikan Perhiasan Yang Mudah diJaga

Terdapat pelbagai jenis ikan perhiasan dari air laut hingga ikan air tawar. Walau bagaimanapun, dari segi penjagaan, ikan air tawar lebih mudah dijaga daripada ikan air laut.

Kerana, kita tidak perlu bersusah payah menggunakan air laut untuk mengisi akuarium atau kolam.

Berikut adalah beberapa jenis ikan hiasan yang biasanya disimpan oleh pencinta ikan. Di samping itu, ikan hiasan di bawah mempunyai proses penjagaan yang agak mudah.

Jenis Ikan Perhiasan Cantik di Malaysia

Mari kita lihat sehingga akhir jenis ikan hiasan yang paling indah dan anda boleh menyimpannya di rumah.

1. Ikan Laga

Ikan laga adalah ikan hiasan air tawar yang sangat terkenal. Ikan ini berasal dari Asia Tenggara, termasuk Indonesia, Brunei, Singapura, Malaysia, dan Vietnam.

Ikan ini mempunyai bentuk dan ciri-ciri badan yang unik. Walau bagaimanapun, mereka juga cenderung menjadi agresif. Terdapat tiga kategori utama ikan betta, iaitu betta hiasan, betta liar, dan betta aduan.

Di samping itu, ikan laga juga dibahagikan mengikut jenis, seperti mewah, ekor berganda, gergasi, halfmoon, plak, slayer, dan serit.

Harga ikan laga berbeza-beza bergantung pada jenis dan kecantikan. Biasanya, harga ikan betta bermula dari beberapa puluhan ribu hingga berjuta-juta rupiah.

Baca Pula : 10 Cara Menjaga Ikan Laga Agar Tidak Cepat MATI

2. Ikan Molly

Ikan molly adalah spesies ikan yang tumbuh sehingga 3 hingga 4 inci sahaja. Ikan hiasan ini boleh hidup dengan baik di akuarium dengan pH antara 0.7 hingga 7.8.

Walaupun begitu, ikan molly juga boleh menyesuaikan diri dengan baik dalam pelbagai keadaan air.

Ikan molly sangat mudah dijaga dan membiak dengan cepat. Jadi, jika anda menyimpan ikan ini, anda akan mendapat banyak molly dalam masa yang singkat.

3. Ikan guppy

Guppies mempunyai pelbagai warna yang cantik dan ikan tangkas. Ikan ini juga sangat mudah disesuaikan dengan pelbagai keadaan air.

Guppies mudah dijaga dan merupakan pilihan yang popular sebagai ikan hiasan.

Ikan Guppy mempunyai pelbagai warna yang lebih besar daripada betina. Ikan ini juga mudah diternak. Suhu air yang ideal untuk guppies adalah antara 50 hingga 84 darjah Fahrenheit. Walau bagaimanapun, suhu mesti dikekalkan secara konsisten.

4. Ikan Neon Tetra

Ikan Neon tetra mempunyai saiz yang kecil dan mudah dijaga. Ikan ini sesuai sebagai ikan hiasan kerana ia mempunyai warna terang dan jalur mendatar biru yang menarik di seluruh badannya.

Walaupun berada dalam air gelap, ikan tetra neon tetap kelihatan jelas.

Ikan tetra Neon memerlukan air berasid dan lembut dengan suhu tropika. Ikan ini adalah ikan omnivor yang biasanya diberi makan cacing, udang, serangga, dan tumbuh-tumbuhan.

5. Ikan Platy

Walaupun kecil, ikan platy sangat aktif dan suka berpusu-pusu. Sebanyak 5 ikan plati boleh diletakkan di akuarium 10 gelen yang agak besar.

Ikan platy popular di kalangan pencinta ikan hiasan kerana ia datang dalam pelbagai warna.

Ikan platy adalah ikan komuniti yang damai dan sesuai untuk hidup dengan mollies dan guppies dalam satu akuarium.

6. Ikan Tiger Barb

kan Tiger Barb, juga dikenali sebagai Ikan Barb Tigris, merupakan ikan air tawar yang popular di kalangan penyokong akuarium.

Ikan ini berasal dari Sumatera, Indonesia, dan mempunyai corak garis-garis hitam dan oren pada badannya yang menarik.

Ikan Tiger Barb mempunyai saiz yang kecil, kira-kira 5-7 cm panjang badannya. Mereka adalah ikan yang lincah dan aktif, jadi memerlukan ruang yang mencukupi di dalam akuarium untuk berenang dengan bebas.

Lebih baik jika mereka ditempatkan dalam kumpulan yang terdiri daripada sekurang-kurangnya 6 ekor supaya ikan-ikan ini merasa selamat dan selesa.

7. Ikan Koi

Ikan kap Koi telah popular di Jepun sejak tahun 1920. Ikan perhiasan ini adalah hasil daripada menyeberangi beberapa jenis ikan emas dengan warna putih dan merah.

Karp Koi boleh tumbuh menjadi besar dan mempunyai warna yang sangat cantik. Adalah dipercayai bahawa menjaga ikan koi di rumah boleh membawa tuah.

8. Ikan Goldfish

Ikan emas mempunyai persamaan dengan ikan koi tetapi saiznya lebih kecil. Untuk merawat ikan ini, perlu menyediakan penapis air dan menjalankan perubahan air akuarium secara tetap.

9. Ikan Angelfish

Ikan angelfish tergolong dalam keluarga ikan cichlid, seperti cakera, burung nuri dan ikan oscar. Angelfish boleh membesar sehingga 6 hingga 8 inci. Ikan ini mempunyai pelbagai warna dan corak.

Apabila matang, angelfish boleh menjadi agresif, terutamanya jika akuarium terlalu penuh. Walau bagaimanapun, secara umum, ikan ini sesuai untuk hidup dalam komuniti ikan.

Adalah penting untuk tidak menggabungkan angelfish dengan ikan atau ikan yang sangat kecil yang boleh merosakkan sirip mereka.

10. Ikan Pelangi

Ikan pelangi berasal dari Asia Tenggara dan Australia. Ikan ini mudah dijaga dan boleh membesar sehingga 6 inci tinggi. Warna badan ikan ini muncul apabila mereka matang.

Dengan penjagaan yang baik, ikan pelangi akan mempunyai warna yang cantik dan terang dalam beberapa tahun.

Mereka adalah beberapa jenis ikan hiasan yang paling indah yang boleh disimpan di rumah. Pilihan ikan hiasan bergantung pada pilihan dan ketelitian anda.

Menjaga kesihatan dan kebersihan akuarium dan menyediakan makanan yang sesuai untuk memastikan ikan hiasan kekal cantik dan sihat.

Originally posted 2023-07-17 01:30:00.

Leave a Comment