BEST 10 Senarai Jenis Arnab Malaysia di Syorkan

Arnab merupakan sejenis haiwan mamalia yang tergolong dalam keluarga Leporidae yang tergolong dalam order Lamarpha.

Arnab mudah dikenali dengan kecomelannya dimana ia mempunyai sepasang telinga yang panjang dan tirus serta gigi kacip tengah yang ketara dalam mulut arnab.

Di Malaysia, aktiviti ternakan arnab agak kurang popular dimana hanya beberapa syarikat sahaja dipercayai menternak secara komersial.

Arnab adalah haiwan yang comel dengan bulunya sering kali kelihatan bersih serta jinak. Faktor inilah yang menyebabkan ramai orang membela haiwan ini.

Jenis-jenis Arnab di Malaysia

Ada beberapa jenis arnab hiasan yang menarik dan mempunyai ciri-ciri yang unik. Berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Arnab Holland Lop

Arnab jenis ini mempunyai saiz badan yang kecil. Berat idealnya adalah 1.4 kg. Walaubagaimanapun, beratnya juga boleh mencecah 1.8 kg dan keatas.

Arnab ini sangat manja dan tidak terlalu agresif. Bulunya juga tebal dan perlu kerap disikat agar tidak berlakunya hairball pada arnab ini.

Salah satu ciri paling menarik dari arnab Holland Lop adalah bentuk kepala yang bulat dan telinganya yang panjang. Telinga yang panjang menggantung dengan anggun di sisi kepalanya, menambah lagi keunikannya.

Arnab Holland Lop dikenali dengan sifatnya yang manja dan lembut. Mereka suka berinteraksi dengan pemiliknya dan biasanya menjadi haiwan yang sangat penyayang. Mereka juga cenderung tidak agresif dan mudah untuk diajak bermain.

2. Arnab Netherland Dwarf

Arnab Netherland Dwarf adalah salah satu jenis arnab yang sangat popular di kalangan pemilik haiwan peliharaan. Jenis arnab ini berasal dari Belanda dan mempunyai ciri-ciri yang unik dan menarik. Ia terkenal dengan saiz badan yang kecil, bulu yang lebat, serta sifat yang hidup dan aktif.

Beratnya boleh mencecah 500 g hingga 1.6 kg. Meskipun kecil, arnab ini mempunyai sifat yang hidup dan aktif.

3. Arnab Mini Rex

Arnab ini berasal dari Perancis. Jenis ini terdapat pelbagai warna seperti kelabu kebiru-biruan, bertompok, jingga pudar, dan pelbagai lagi variasi warna yang menarik. Arnab ini juga suka menggigit dan tidak sesuai dibela oleh ibu bapa yang mempunyai anak yang masih kecil.

Salah satu ciri yang membedakan arnab Mini Rex adalah bentuk badannya yang istimewa. Mereka memiliki badan yang bulat dan pendek dengan kaki yang pendek pula. Bentuk badannya yang unik ini memberikan penampilan yang menarik dan menggemaskan.

Arnab Mini Rex dikenal dengan sifatnya yang jinak dan ramah. Mereka cenderung menjadi haiwan peliharaan yang penyayang dan mudah beradaptasi dengan pemiliknya.

Arnab ini juga sering kali suka bermain dan dapat membentuk ikatan emosional yang kuat dengan pemiliknya.

Baca Pula : BEST 10 Senarai Makanan Arnab Di Syorkan Malaysia

4. Arnab Jersey Wooly

Arnab ini mempunyai kecerdasan yang tinggi, jinak, dan lembut. Arnab ini juga sangat penyayang dan suka bermain.

Jangka hayat bagi arnab ini adalah dari 10 hingga 70 tahun jika dijaga dengan baik.

5. Arnab Dwarf Hotot

Arnab ini pula berasal dari Amerika Syarikat. Arnab ini hanya mempunyai warna putih dan mata yang berwarna hitam. Saiznya kecil dan sesuai untuk dibela.

6. Arnab Dutch

Arnab ini juga berasal dari Belanda, sama dengan Netherland Dwarf. Beratnya boleh mencecah 4 hingga 5.5 kg. Antara variasi warna arnab ini adalah hitam, biru, kelabu, perang, dan jingga.

Arnab Dutch dikenali dengan sifatnya yang ramah dan penuh keberanian. Mereka cenderung bersikap tenang dan tidak terlalu agresif. Sifat ini menjadikan arnab Dutch sebagai haiwan peliharaan yang sesuai untuk keluarga dan mereka yang ingin memelihara arnab dengan kepribadian yang menenangkan.

7. Arnab English Angora

Baka Arnab ini pula berasal dari Turki. Arnab ini adalah di antara arnab kegemaran kerabat diraja Perancis. Jangka hayat bagi arnab ini adalah 5 hingga 7 tahun.

8. Arnab English Lop

Arnab ini adalah di antara arnab yang suka berkawan. Arnab ini digemari kerana keunikan pada telinganya yang lebih panjang daripada arnab Lop yang lain.

9. Arnab American Fuzzy Lop

Arnab ini juga berasal dari Amerika Syarikat, sama dengan Dwarf Hotot. Beratnya mencapai 3.5 kg hingga 4 kg. Jangka hayat bagi arnab ini pula adalah 5 hingga 8 tahun.

10. Arnab Lionhead

Baka arnab ini berasal dari Belgium. Arnab ini mempunyai bulu yang tebal dan panjang. Beratnya mencapai 2.5 kg hingga 3.5 kg. Telinganya agak pendek dan lebih tebal berbanding kebanyakan arnab lain.

Arnab Lionhead dikenal dengan kepribadiannya yang lembut dan penuh kasih sayang. Mereka sering kali menjadi haiwan peliharaan yang penyayang dan dekat dengan pemiliknya. Sifat mereka yang ramah dan ramah membuat mereka menjadi teman yang baik untuk keluarga.

Originally posted 2023-08-07 05:30:00.

Leave a Comment