Habitat, Jenis Burung Kakak Tua & Fakta

Burung kakak tua popular di Indonesia kerana kecerdasan mereka untuk meniru suara manusia dan boleh dilatih untuk persembahan haiwan.

Ia dipilih untuk menjadi simbol rasmi Kabupaten Soppeng di Sulawesi Selatan kerana mitos tempatan. Walau bagaimanapun, penduduknya terancam oleh perdagangan haram.

Setiap 16 September disambut sebagai Hari Cockatoo Indonesia untuk meningkatkan kesedaran tentang pemeliharaan.

Habitat burung kakak tua

Burung Kakak Tua mendiami hutan primer dan sekunder, serta hutan monsun dan tanah yang ditanam.

Julat ketinggian di mana mereka hidup berbeza-beza, dari paras laut hingga 1000 m. Mereka biasanya tidak mencolok kecuali apabila terbang ke dan dari lokasi pokok tidur.

Mempunyai Karakteristik unik

Keunikan cockatoos terletak pada topknots mereka, yang boleh dinaikkan untuk menunjuk-nunjuk, menyambut atau menari. Puncak menjadikannya kelihatan lebih besar, lelaki, dan cantik.

Hanya burung dalam susunan Psittaciformes mempunyai ciri ini. Tiong emas hitam dengan paruh oren, cockatoo putih atau hitam dengan sentuhan warna lain.

Baca Pula : Ciri Burung Kakak Tua Putih & Fakta

Hubungan dengan manusia

Di Indonesia, burung kakak tua adalah nama lagu anak-anak. Cockatoos juga dipelihara sebagai binatang peliharaan karena loyalitasnya.

Beberapa orang menyimpannya untuk diajar berbicara. Penelitian menunjukkan mereka bisa berpikir seperti manusia jika dilatih sejak kecil.

Pakan burung kakak tua

Secara amnya, burung kakak tua makan benih, kacang, buah-buahan, beri, bunga akar, kepada tumbuh-tumbuhan seperti tunas daun. Tetapi sesetengah spesies juga menjadi pemangsa serangga serta larva.

Di alam liar, tidak jarang burung kakak tua menjadi penceroboh utama tanaman petani seperti pucuk dan tanaman lain yang sedia dituai sehingga mereka juga dianggap sebagai perosak.

jenis burung kakak tua

1. Kakatua Maluku (Cacatua moluccensis)

Moluccan Cockatoo, juga dikenali sebagai Cockatoo yang dibakar Salmon, adalah besar (52 cm, 850 gram). Endemik ke Maluku Selatan, tinggal di hutan tanah pamah di bawah 1000 masl.

Ciri tersendiri ialah bulu merah jambu, kemerahan, sedikit kuning di bawah sayap dan ekor. Status terdedah mengikut IUCN, dilindungi oleh PP no. 7 tahun 1999.

2. Kakatua Raja (Probosciger atterimus)

King Cockatoo atau Palm Cockatoo, yang terbesar di dunia (panjang 60 cm, berat 1.2 kg), mempunyai bulu hitam kecuali pipi merah.

Ia ditemui di New Guinea dan sebahagian kecil utara Australia. Puncak itu hebat, di atas paruh besar, kelihatan unik.

3. Kakatua Rawa (Cacatua sanguinea)

Paya Cockatoo, atau Little Corella, jarang dikenali di Indonesia. Ditemui di New Guinea dan Australia, serupa dengan cockatoo Tanimbar.

Ia adalah 35-40 cm panjang, sedikit lebih besar daripada cockatoo Tanimbar, warna putih dengan kemasan merah jambu di mukanya. Status: Paling Tidak Membimbangkan, tetapi diancam oleh pemburuan haram.

4. Kakatua Jambul Kuning Besar (Cacatua gallerita)

Cockatoo berkulit kuning besar, atau Cockatoo yang disengat Sulfur, adalah besar, ditemui di New Guinea dan Australia.

Sama seperti cockatoo kecil berkolar kuning, tetapi lebih besar, pucat menangis, jarang tompok kuning di pipi. Status: Risiko Rendah, tetapi diancam oleh perdagangan dan pemburuan haram di Indonesia. Dilindungi oleh Peraturan Kerajaan no. 7 tahun 1999.

5. Kakatua-kecil Jambul Kuning (Cacatua sulphurea)

Burung nuri kecil berkulit kuning, paling terkenal dan sering diniagakan, hanya terdapat di Nusa Tenggara, Sulawesi dan pulau-pulau kecil sekitarnya.

Sama seperti kokatoo chef, tetapi lebih kecil, warna jambul lebih cerah, dan pipi berwarna kuning pucat. Terancam kritikal, dilindungi oleh Peraturan Kerajaan No. 7 tahun 1999 dan konvensyen CITES.

6. Kakatua Tanimbar (Cacatua goffiana)

Tanimbar cockatoo, kecil, endemik ke pulau-pulau Tanimbar, Maluku Utara. Sama seperti White Cockatoos, tetapi warna merah jambu yang lebih kecil di muka.

Panjang kira-kira 30 cm, berat 250-300 gram. Status: berhampiran terancam, dilindungi oleh PP no. 7 tahun 1990.

7. Kakatua Putih (Cacatua alba)

Cockatoo Putih, endemik kepada Maluku dan Maluku Utara, ditemui di pulau-pulau Halmahera, Ternate, Tidore, Bacan, dan Obi.

Ia mempunyai puncak putih seragam, sedikit kuning di bawah sayap dan ekor. Selalunya dikelirukan dengan Tanimbar Cockatoo kerana puncak putih yang sama.

8. Kakatua Solomon ( Cacatua ducorpsii )

Cockatoo Solomon juga dirujuk sebagai Ducorps corella. Burung ini dengan badan berukuran 30 cm mempunyai puncak putih yang agak kecil.

Bulu putih dengan unsur merah jambu dalam paruh. Spesies ini tinggal di Pulau Solomon, berhampiran Australia.

9. Kakaktua Sulphurea ( Cacatua sulphurea )

Sulphurea cockatoo, versi petit Yellow-crested One, hanya 34 cm panjang. Nama saintifik berbeza. Habitat asli: hutan Sulawesi, Sumba dan pulau-pulau sekitarnya.

Enam subspesies berasal dari pembiakan, menjadikannya sukar untuk menentukan campuran genetik mereka untuk pemuliharaan burung.

10. Long-Billed Corella

Ciri-ciri tersendiri: paruh runcing, bulu panjang, putih dengan warna merah jambu di paruh, mata dan tekak.

Warna kecil dan merah jambu. Corella yang ditagih lama, berasal dari pantai utara Australia, sering berkeliaran di padang rumput dan persekitaran bandar.

11. Kakatua Hitam Ekor Merah ( Calyptorhynchus banksii )

Spesies ini berasal dari Australia dengan ciri utamanya dalam bentuk bulu hitam. Terutama bagi lelaki, warna bulu mereka jelas kelihatan dengan gabungan merah berapi-api pada ekor.

Manakala burung betina mempunyai bintik oren dan motif jalur di dada. Burung ini berukuran kira-kira 60 cm agak jinak dan sering dijumpai di hutan kayu putih.

12. Glossy Black Cockatoo ( Calyptorhynchus lathami )

Spesies ini mempunyai pertalian istimewa dengan jenis cockatoo hitam ekor merah. Saiz badannya hampir seimbang, dengan panjang badan 50 cm.

Habitat semulajadinya terletak di pantai utara Australia. Burung yang poulationnya masih banyak boleh menyesuaikan diri dengan baik di hutan terbuka.

13. Kakaktua Galah ( Eolophus roseicapilla )

Walaupun postur kecil, warna bulu sangat mudah dilihat. Dada adalah bulu merah jambu terang, manakala puncak mempunyai warna merah jambu putih.

Di sayap, terdapat bulu kelabu muda. Habitat semulajadinya adalah dari tanah besar Australia. Burung ini biasanya tinggal di koloni atau kawanan besar.

14. Burung Kakatua Rawa Kelopak Biru Muda ( Cacatua goffini )

Burung Kepulauan Tanimbar, Tual dan Kai, panjang badan kira-kira 32 cm, bulu putih merah jambu dengan ekor kekuningan. Paruh kelabu-putih, kaki kelabu.

Meletakkan 2-3 telur, menetas selepas 30 hari. Makanan kegemaran: jagung, bijirin, sayur-sayuran, biji bunga matahari, kadang-kadang ikan.

15. Major Mitchell’s ( Lophochroa leadbeateri )

Cockatoo Mejar Mitchell (Lophochroa leadbeateri), salah satu yang paling cantik menangis dalam warna merah, kuning, dan oren. Warna yang sama pada sayap apabila diregangkan.

Cukup perangai, memerlukan masa untuk mendapatkan kepercayaannya. Dengan penjagaan yang baik, menampilkan watak comel dan bertenaga.

16. Kakatua jambul jingga ( Cacatua sulphurea citrinocristata )

Cockatoo atau cockatoo berwarna oren (Cacatua sulphurea citrinocristata) lebih senyap, kurang bising, tetapi ingin tahu dan suka bermain.

Kerana sifat penyayangnya, mahu berada di sisi pemiliknya sepanjang hari. Endemik ke Sumba, Indonesia. Pemilik perlu menghabiskan beberapa jam sehari dengannya.

17. Corella paruh panjang ( Cacatua tenuirostris )

Corella yang direndam panjang (Cacatua tenuirostris) mirip dengan corella kecil, tapi memiliki tompok oren pada mata dan leher.

Populer sebagai burung peliharaan di Australia. Seperti cockatoo lainnya, mereka menginginkan interaksi dengan pemiliknya untuk kesehatan emosional mereka.

18. Kakatua hitam ekor kuning ( Calyptorhynchus funereus )

Cockatoo hitam ekor kuning (Calyptorhynchus funereus) jarang dijinakkan kerana ia masih liar. Mendiami hutan kayu putih dan ladang pain di Australia.

Ciri-cirinya ialah bunyi panggilan kuat. Populasi semakin berkurangan di Victoria dan Australia Selatan akibat kehilangan habitat dan pemburuan haram.


Termasuk Burung yang cerdas

Cockatoos (Cacatuidae) adalah burung pesanan Psittaciformes, bersama-sama dengan burung kakak tua sejati (Psittacidae). Ciri-cirinya: jari kaki zygodactyl, paruh cangkuk, badan tegak.

Terdapat tujuh jenis di Malaysia, habitat di rantau timur. Burung kakak tua (Gracula religiosa), suku Sturdinae, berkaitan dengan kelaparan.

Peniru suara yang ulung

Walaupun jelas berbeza, terdapat satu keupayaan unik yang burung kakak tua dan burung kakak tua mempunyai persamaan: dapat meniru suara manusia.

Keupayaan ini juga yang menjadikan mereka begitu popular sebagai burung peliharaan kerana mereka dianggap spesies pintar yang menghiburkan.

Penyelundupan

Penyeludupan cockatoos dalam botol air mineral menimbulkan kebimbangan. Mod ini bukan yang pertama. Hanom Bashari, seorang pemuliharaan, menyatakan kesukaran pengenalan diri daripada gambar.

Cockatoos disyaki sebagai sejenis kokatoos chef, terkenal dan sering diniagakan. Perbezaan dengan cockatoo berkulit kuning terletak pada saiz badan, warna paruh dan puncak.

Penutup

Keistimewaan cockatoos terletak pada puncak mereka. Sesetengah pakar mengatakan bahawa puncak ini akan dibangkitkan untuk menunjukkan bahawa cockatoo berada dalam mood untuk menunjuk-nunjuk, memberi ucapan atau ketika spesies melompat dan menari.

Secara umum, puncak ini menjadikan cockatoos kelihatan lebih besar, lelaki dan cantik.

Leave a Comment