Kenali 9 Jenis Kucing Hutan di Malaysia

Kucing Hutan, juga dikenali sebagai Asian Leopard Cat (ALC), adalah spesies kucing liar yang hidup di Malaysia.

Walaupun saiznya hampir sama dengan kucing biasa, badan kucing hutan lebih langsing dengan kaki yang lebih panjang dan lebar.

Pembiakan dalam hutan tropika tebal, kucing hutan Malaysia merupakan salah satu spesies yang memikat dan menarik pencinta hidupan liar.

Kucing hutan terancam akibat pemburuan untuk dijadikan haiwan peliharaan disebabkan bulu mereka yang unik dan cantik.

Jenis Kucing Hutan Di Malaysia

1. Kucing Congkok

Kucing Congkok atau Prionailurus Bengalensis dinamakan begitu kerana bulunya yang berbintik bintik, yang dikenali sebagai leopard cat dalam bahasa Inggeris.

Corak bulu berubah mengikut habitat. Mereka berukuran kira-kira 46 cm dengan berat kira-kira 2.2 kg, dan ekor mereka panjangnya setengah dari badan.

Kucing hutan malaysia adalah hewan nokturnal, memburu mangsa seperti burung, tikus, tupai, serangga, arnab dan haiwan kecil lain.

2. Kucing Batu

Kucing Batu, juga dikenali sebagai Pardofelis Marmorata atau Felis Marmorata, dipanggil sebagai harimau akar oleh penduduk tempatan.

Secara keseluruhannya, bentuk tubuh kucing hutan hitam hampir sama dengan kucing biasa, tetapi mempunyai kaki yang lebih panjang dan telapak yang lebar serta badan yang ramping.

Spesies ini banyak dijumpai di Asia Tenggara dan Asia Selatan.

3. Kucing Emas Asia

Kucing Emas Asia, juga dikenali sebagai Pardofelis Temminckii atau Catopuma Temminckii, sering dipanggil kucing Temminck.

Populasi kucing hutan sabah sedikit dan terancam. Beratnya kira-kira 8-12 kg dengan panjang badan kira-kira 1.2 meter. Bulunya berwarna coklat keemasan.

4. Kucing Dahan Kalimantan

Kucing Borneo Dahan hanya tinggal di pulau Borneo dan pulau Sumatera.

Kucing hutan comel bersaiz sederhana, dengan panjang badan kira-kira 90-95 cm dan berat kira-kira 12-25 kg. Ekornya panjang dan membantu mengekalkan keseimbangan.

Bulunya berwarna bujur tidak teratur dengan tepi hitam dan titik hitam di dalamnya. Harga kucing hutan malaysia ialah RM917,01.

5. Kucing Dahan Benua

Kucing ini mempunyai bulu coklat keabu-abuan dengan corak seperti awan dan dititik-titik hitam.

Ia boleh ditemui di Asia Tenggara, Republik Rakyat China, Indocina, India, dan Semenanjung Tanah Melayu. Jenis ini sudah pupus di alam liar Republik China.

6. Kucing Hutan Borneo – Sabah, Sarawak & Kalimantan

Kucing bay atau dikenali sebagai kucing Borneo, adalah kucing hutan sarawak yang jarang ditemui.

Pada tahun 2002, IUCN menggolongkannya sebagai spesies yang terancam dengan kemerosotan populasi sebanyak 20% dijangka berlaku pada tahun 2020.

Pada tahun 2007, populasi kucing dewasa diperkirakan hanya sebanyak 2500 ekor sahaja.

7. Kucing kepala rata

Kucing kelabu seperti tupai ini merupakan kucing hutan endemik di Asia Tenggara, terutamanya di kawasan Melayu, Thai ke Borneo dan Sumatera.

Prionailurus planiceps mempunyai kepala rata jadi ia digelar kucing berkepala rata.

8. Kucing totol

Di kawasan hutan di Borneo, yang termasuk dalam wilayah Sabah Malaysia, ternyata terdapat jenis kucing totol atau pardofelis marmorata yang jarang ditemui.

Haiwan ini adalah haiwan pemalu yang menghabiskan banyak masa di pokok-pokok.

Kebanyakannya berada di kawasan hutan tanah rendah yang belum rosak dan terdapat sedikit kawasan yang telah dibersihkan.

9. Kucing Belacan

Blacan cat ialah kucing hutan liar yang mempunyai saiz kecil dengan penampilan yang unik dan eksotik. Kucing Blacan atau juga dikenali sebagai Kucing Harimau Asia.

Mempunyai taburan geografi terluas di beberapa wilayah di Asia Tenggara, seperti Malaysia, Indonesia, Thailand, Laos, Myanmar dan Kemboja.

harga kucing hutan di malaysia ialah RM1222,56.

Baca Pula : Ciri & Harga Kucing Bengal Malaysia


Ciri umum kucing hutan

Seperti namanya, kucing hutan mempunyai habitat di kawasan hutan.

Biasanya kucing ini mempunyai badan yang gempal dan kuat untuk memburu mangsa mereka. Kucing hutan mempunyai deria bau, penglihatan dan pendengaran yang tajam untuk bertahan hidup di alam liar.

Mereka juga merupakan spesies pelari dan pendaki pokok yang boleh dipercayai dan tangkas.

Secara amnya kucing hutan hidup liar dan dilindungi kerana spesiesnya sudah sangat jarang berlaku.

Lesen Kucing Hutan

Jabatan Perhilitan Malaysia telah menyenaraikan kucing hutan sebagai haiwan terlindung di bawah Akta 716.

Meskipun ada spekulasi tentang perlunya lesen untuk memiliki kucing hutan, sebenarnya tidak ada lesen yang dikeluarkan.

Kucing hutan dan kucing batu adalah haiwan yang dilindungi sepenuhnya. Jika ada yang memiliki, perlu diserahkan kepada Jabatan Perhilitan Negeri setempat.

Penutup

Kesimpulannya, kucing hutan Malaysia adalah bahagian penting dalam warisan semula jadi kita yang perlu dilindungi.

Memandangkan kepelbagaian spesies dan peranannya dalam ekosistem hutan, adalah penting untuk kita semua menyedari kehadiran dan kepentingan memelihara bobcat ini untuk masa depan negara kita.

Leave a Comment