7 Spesis Penyu di Laut Malaysia

Penyu ialah haiwan air yang tergolong dalam kelas Reptilia, Order Testudines, serta Sub-Order Cryptodira dan Pleodira.

Penyu adalah sejenis haiwan yang mempunyai cangkerang keras di bahagian belakang dengan sepasang kaki pelapik di hadapan.

Penyu mempunyai kulit bersisik, bernafas melalui paru-paru, suhu badan yang sama dengan persekitaran, bertelur, dan adalah haiwan marin.

Dalam artikel ini, kita akan menjelajahi spesies penyu di malaysia dan cara melindungi penyu dari kepupusan.

Spesis penyu di malaysia

Terdapat hanya tujuh spesies penyu laut di dunia, empat daripadanya telah ditemui di Malaysia, iaitu penyu belimbing, penyu hijau, penyu sisik, dan penyu laut oliver ridley/penyu lipas.

Penyu hijau

Penyu hijau, juga dikenali sebagai ‘Penyu agar’, mempunyai warna lemak badan yang hijau. Warna penyu ini adalah coklat zaitun atau coklat tua hingga kehitaman.

Saiznya boleh mencapai lebih daripada 1 meter dengan berat antara 135 hingga 270 kg. Makanan utamanya ialah rumput laut dan rumpai.

Penyu di malaysia boleh ditemui di Terengganu, Pahang, Perak, Kedah, Pulau Pinang, Sabah, dan Sarawak.

Penyu lipas

Penyu Lipas atau olive ridley turtle merupakan penyu terkecil di Malaysia. Saiznya boleh mencapai 6.0 – 6.5 sm dengan berat antara 35 – 50 kg.

Badannya berwarna gelap atau coklat zaitun dengan bahagian bawah putih. Makanan utamanya termasuk udang, obor-obor, ketam, dan siput.

Penyu ini dijumpai di Pulau Pinang, Pahang, dan Terengganu. Populasi penyu malaysia semakin berkurang dan menghadapi risiko kepupusan.

Penyu karah

Penyu karah tersebar di Sabah, Melaka, Johor dan Terengganu.

Penduduk terbesar terdapat di Kepulauan Penyu, Sabah, dengan purata 500 – 600 sarang setiap musim, diikuti oleh Melaka dengan 200 – 300 sarang.

Permintaan terhadap cengkerang penyu untuk perhiasan mengancam spesies ini kerana cengkerangnya yang nipis, fleksibel dan berwarna.

Penyu segari

Penyu segari merupakan pusat konservasi penyu yang terletak di Pasir Panjang, Segari, Perak, Malaysia.

Pusat ini ditubuhkan untuk melindungi habitat penyu dan memulihara populasi penyu di rantau ini.

Pengunjung boleh mengetahui pelbagai spesies penyu yang terdapat di Malaysia dan usaha pemuliharaan yang dibuat untuk melindungi mereka.

Penyu tempayan

Penyu tempayan (Caretta caretta) adalah salah satu daripada tujuh spesies penyu laut di dunia. Penyu tempayan mempunyai kepala yang besar dan rahang yang lebih kuat.

Purata berat dewasa ialah 135 kg, walaupun spesimen terbesar yang pernah direkodkan beratnya lebih daripada 450 kg.

Dengan saiz ini menjadikan penyu tempayan sebagai penyu kedua terbesar selepas penyu kulit.

Penyu belimbing

Penyu belimbing digelar penyu belimbing kerana bentuk cangkerangnya yang menyerupai belimbing.

Ia dipanggil penyu belimbing kerana ia mempunyai cangkerang berwarna gelap dengan bintik-bintik putih dan sisik berlari melintasinya, jadi ia kelihatan seperti buah bintang.

Apabila mencapai usia dewasa, penyu belimbing boleh membesar sehingga 600-900 kg. Ini kemudian menjadikan penyu kulit sebagai jenis penyu laut terbesar di dunia.

Penyu sisik

Penyu sisik tinggal di perairan tropika dan subtropika. Penyu laut jenis ini mempunyai bentuk kelapa yang memanjang dan skala bertindih hampir menyerupai sisik ikan.

Mempunyai bentuk rahang yang besar dan paruh tajam, penyu sisik boleh mencapai mangsa bersembunyi di celah-celah karang, karapace berwarna hitam dengan bintik coklat.

Membesar dengan berat kira-kira 40-60 kg, penyu sisik lebih suka kawasan pantai yang tenang, gelap dan berpasir apabila bertelur.


Ancaman Kepupusan

Penyu di seluruh dunia dilindungi daripada penerokaan. Mereka tidak boleh dikutip, dianiaya, atau dibunuh kerana pelanggaran undang-undang.

Banyak negara mempunyai undang-undang untuk melindungi kawasan pembiakan penyu. Namun, mereka masih terancam oleh pencemaran, pemburuan untuk makanan, dan perangkap nelayan.

Pembangunan di pantai juga mengancam habitat pembiakan penyu.


Cara melindungi penyu

  1. Kurangkan serpihan marin yang boleh dijangkiti atau dimakan secara tidak sengaja oleh penyu laut.
  2. Sertai program pembersihan pantai dan kurangkan penggunaan plastik untuk menjaga kebersihan pantai dan laut.
  3. Bawa botol air dan beg beli-belah yang boleh digunakan semula serta hindari melepaskan belon, yang mungkin berakhir sebagai sumber makanan bagi penyu laut.
  4. Pastikan pantai gelap dan selamat untuk penyu laut dengan mematikan, menutup, atau mengalihkan lampu yang menerangi pantai.
  5. Jangan ganggu penyu yang sedang bertelur.
  6. Simpan peralatan pantai seperti kerusi, payung, dan perahu pada waktu malam agar tidak mengganggu penyu laut yang mendarat untuk bersarang.
  7. Tutup lubang dan robohkan kubu pasir sebelum meninggalkan pantai untuk mengelakkan halangan bagi penyu bersarang atau anak penyu yang baru menetas.

Penutup

Dengan spesiesnya yang unik dan pelbagai, penyu di Malaysia bukan sahaja menjadi ikon biodiversiti negara, tetapi juga memberi inspirasi kepada usaha perlindungan berterusan untuk memastikan kelangsungan hidup mereka.

Leave a Comment