Kenali Ciri Penyu Sisik yang Hampir Pupus

Penyu sisik, juga dikenali sebagai Eretmochelys imbricata, adalah salah satu spesies penyu laut yang menghadapi ancaman kepupusan yang serius.

Penyu ini mempunyai bentuk badan yang rata, dengan karapace sebagai perlindungan, dan sirip menyerupai lengan yang disesuaikan untuk berenang di lautan terbuka.

Terkenal dengan skala yang indah dan sangat disasarkan untuk perdagangan haram, penyu sisik menjadi tumpuan dalam usaha pemuliharaan.

Maklumat ini, kita akan meneroka ciri ciri penyu, penyebaran penyu sisik, habitat penyu sisik, makanan penyu sisik, pembiakan penyu sisik.

Ciri ciri penyu

  1. Seperti penyu laut lain, penyu sisik mempunyai bentuk badan yang rata.
  2. Cangkerang penyu mempunyai susunan latar belakang kuning dengan gabungan jalur cahaya dan gelap yang tidak teratur yang dikuasai oleh bintik-bintik hitam dan coklat.
  3. Bentuk kepala yang memanjang dengan rahang yang agak besar dan mempunyai mulut tirus yang menyerupai paruh helang, jadi ia dipanggil penyu hawksbill.
  4. Purata penyu hawksbill dewasa boleh membesar sehingga satu meter dan berat kira-kira 80 kg.
  5. Susunan penyu hawksbill menghiasi karapace
  6. Bentuk sisik bertindih / di atas tepi (imbricate) seperti sisik ikan
  7. Penyu bernafas melalui apa, penyu sisik bernafas melalui paru paru

Penyebaran Penyu sisik

Penyu Hawksbill boleh didapati di beberapa tempat yang biasanya berada di kawasan tropika Lautan Hindi, Pasifik, dan Atlantik.

Daripada semua spesies penyu, E. imbricata adalah spesies tunggal yang paling melekat pada perairan tropika yang hangat.

Dua subpopulations utama yang diketahui ialah subpopulasi Atlantik dan Indo-Pasifik.

Baca Pula : 7 Fakta Unik Penyu Tempayan yang Hampir Pupus

Habitat penyu sisik

Penyu hawksbill dewasa biasanya ditemui di terumbu karang tropika, berehat di gua dan sekitar terumbu karang sepanjang hari.

Sebagai spesies yang sangat berhijrah, mereka boleh mendiami pelbagai habitat, dari lautan terbuka ke lagun dan paya bakau muara.

Seperti penyu muda lain, mereka dikelaskan sebagai pelagik sempurna, yang kekal di laut sehingga dewasa.

Makanan penyu sisik

Walaupun penyu adalah haiwan omnivor, makanan utama penyu hawksbill adalah span laut jenis tertentu, seperti dari ordo Astroforida, Spiroforida, dan Hadromerida dalam kelas Demospongiae.

Penyu Hawksbill juga memakan alga, cnidarians, ctenofora, dan obor-obor lain, serta anemones laut. Mereka juga memakan obor-obor berbahaya seperti obor-obor api (Physalia physalis) kelas hidrozoa.

Baca Pula : Ciri & Fakta Penyu Belimbing, Penyu Laut Terbesar di Dunia

Pembiakan penyu sisik

Penyu Hawksbill mengawan dua kali setahun di lagun terpencil, bersarang di pulau-pulau. Musim pembiakan adalah dari April-November di Atlantik, September-Februari di Lautan Hindi.

Selepas mengawan, betina menyeret badannya ke pantai malam, membersihkan kawasan itu, membuat lubang, mendepositkan telur dengan sirip belakangnya, kemudian menutupnya dengan pasir.

Penyu sisik memilih pantai gelap, tenang, berpasir untuk meletakkan telur.

Ancaman penyu hawksbill

Punca kemerosotan populasi penyu sisik adalah disebabkan galakan permintaan yang tinggi terhadap produk keluaran penyu sisik.

Selain itu penyu sisik juga menghadapi ancaman lain termasuk menangkap penyu secara tidak sengaja dalam peralatan menangkap ikan, kemusnahan habitat bersarang dan pemusnahan tempat makan sebagai tempat penuaan, disebabkan pencemaran dan sisa laut, pembangunan pantai.

Penutup

Kesimpulannya, penyu sisik adalah makhluk yang memerlukan perlindungan dan perhatian khusus untuk kelangsungan hidup mereka pada masa hadapan.

Melalui usaha pemuliharaan dan kesedaran berterusan tentang kepentingan melindungi ekosistem marin, kita dapat memastikan penyu sisik sentiasa berada dalam stok yang baik.


Leave a Comment