Kenali Kucing Siam Parsi dan Fakta Unik Meraka

Kucing Parsi Siam, atau sering dirujuk sebagai Himalaya, adalah salah satu baka kucing yang sangat popular di kalangan pencinta kucing.

Kucing ini adalah hasil kacukan antara kucing Parsi dan Siam, jadi ia mempunyai ciri unik dan menarik.

Baka kucing ini mula-mula dibangunkan di Amerika Syarikat (AS). Persilangan itu bertujuan untuk mendapatkan baka kucing dengan jenis badan yang sama seperti kucing parsi, tetapi dengan corak warna seperti kucing Siam.

Campuran kedua-dua baka kucing ini menghasilkan kucing dengan bulu panjang dan gebu seperti kucing Parsi.

Sementara itu, warna telinga, ekor, muka dan cakar adalah serupa dengan kucing Siam. Kucing Parsi Siam juga mempunyai mata warna biru dan corak warna titik seperti nenek moyang Siam mereka.

Sejarah Kucing Parsi Siam

Kucing Parsi Siam ialah kucing yang sebenarnya bermula sejak beratus-ratus tahun.

Walau bagaimanapun, kucing siam kacukan parsi hanya diperkenalkan di Eropah pada tahun 1950-an di bawah nama yang berbeza, iaitu titik warna kucing parsi.

Pada tahun 1957, kucing ini didaftarkan sebagai baka kucing yang berbeza daripada kucing Parsi dan diberi nama kucing himalaya.

Sesetengah pendaftaran kucing termasuk kucing himalaya dalam variasi warna kucing parsi kerana corak dan wataknya yang serupa.

Pada masa ini, kucing Parsi Siam sudah dimasukkan ke dalam baka yang berbeza daripada kucing parsi oleh The International Cat Association (TICA), tetapi ia masih termasuk dalam kumpulan yang sama seperti kucing Parsi dan kucing eksotik, iaitu kumpulan “Standard Kumpulan Baka Parsi”.

Menurut beberapa penternak kucing, kucing Parsi Siam masih dianggap sebagai versi warna lain kucing parsi supaya ia tidak dianggap sebagai baka yang berasingan.

Baca Pula : Kenali Kucing Parsi Oren Dan Fakta Unik Meraka


Ciri Kucing Parsi Siam

Berikut adalah beberapa ciri dan sifat Parsi Siam yang membezakannya daripada baka kucing lain, antara lain:

1. Warna kot

Warna titik yang terdapat dalam bulu kucing himalaya adalah salah satu ciri yang dimiliki oleh haiwan cantik ini. Secara amnya, istilah titik warna digunakan untuk warna gelap bulu orang Parsi Himalaya dan kucing Siam.

Jenis naungan ini sering muncul pada beberapa bulu bahagian tertentu badan. Warna gelap kucing Parsi Siam biasanya terdapat di telinga, muka tengah, kaki dan ekor.

Walaupun jenis titik warna kucing ini agak pelbagai, sesetengahnya adalah titik ungu (kelabu-coklat) dan titik biru (kelabu).

Terdapat juga titik krim (kuning air), titik meterai (coklat kehitaman), titik nyalaan merah (kuning air kemerahan), dan titik coklat (coklat).

2. Bentuk Badan

Apabila dilihat dari postur mereka, kucing Parsi Siam dikenali sebagai kucing dengan bentuk badan yang besar dan tulang yang kuat. Berat badan kucing ini berkisar antara 4 hingga 6 kilogram.

Sila ambil perhatian, kucing Parsi Siam mempunyai badan yang cenderung bulat dengan bentuk kaki pendek. Kemudian boleh dikatakan bahawa kucing ini adalah hasil keturunan kucing parsi.

Tetapi terdapat juga baka himalaya yang langsing, anggun, tangkas dan kuat. Ini menunjukkan bahawa kucing yang dimaksudkan adalah daripada keturunan kucing Siam.

3. Panjang bulu

Pada pandangan pertama, panjang bulu kucing Parsi Siam hampir sama dengan kucing Parsi biasa. Kucing baka Parsi Siam mempunyai panjang bulu kira-kira 2 hingga 3 cm.

Baca Pula : Ciri & Harga Kucing Persia Putih Malaysia

4. Bentuk Muka

Kucing Parsi Siam yang sering kita temui mempunyai dua bentuk muka yang berbeza, iaitu himalayan doll face dan himalayan ultra face.

Secara amnya, himalayan doll face mempunyai wajah yang sedikit pug atau tidak terlalu pug apabila dilihat dari sisi.

Bagi himalayan ultra face pula, ia mempunyai muka yang lebih pug atau hampir rata apabila dilihat dari sisi.

Kebanyakan kucing Parsi Siam mempunyai bentuk kepala bulat penuh dengan hidung snub. Di kepala, terdapat warna putih yang dikuasai oleh warna kecoklatan seperti warna dalam kucing Siam.

5. Bentuk Telinga & Warna Mata

Telinga kucing Parsi Siam berwarna gelap sama dengan warna telinga kucing Siam. Saiznya cenderung pendek berbanding kucing Parsi biasa. Semasa di mata, kucing jenis ini mempunyai mata biru dengan bentuk bulat dan kelihatan agak besar.

6. Bentuk Kaki

Kaki kucing Parsi Siam cenderung bersaiz pendek dan berwarna gelap berbanding warna bulu badan mereka. Empat kaki kucing juga ditumbuhi bulu super padat yang dilengkapi dengan kuku besar dan kuat.

Baca Pula : Ciri & Harga Kucing Persia Hitam Malaysia


Sifat dan tingkah laku

Secara umum, kucing Parsi Siam mempunyai ciri-ciri seperti kucing parsi, iaitu, mereka aktif, pintar, boleh menyesuaikan diri dan berinteraksi dengan manusia.

Walaupun begitu, kucing ini mempunyai sifat yang tenang, tetapi dengan rasa ingin tahu yang tinggi di persekitaran sekitarnya.

Oleh itu, kucing Parsi Siam sangat sesuai digunakan sebagai haiwan peliharaan di rumah kerana watak mereka yang suka bermain.

Bukan sahaja mesra, tenang dan mesra, kucing Parsi Siam juga boleh digunakan sebagai sahabat terbaik apabila kita berasa tepu dengan pelbagai rutin harian.

Pada asasnya, bagi mereka yang memelihara kucing buat kali pertama ialah baka pilihan kucing yang paling sesuai.

Baca Pula : Ciri & Harga Kucing Persia Hitam Coklat Malaysia


harga kucing siam

Harga kucing Siam boleh berbeza-beza bergantung kepada faktor-faktor seperti jenis kucing Siam, kualiti linukan, usia, kelamin, dan tempat pembelian.

Berikut adalah senarai harga Kucing Siam:

KategoriJenis Kucing SiamHarga Kucing Siam Parsi
Kitten (Umur 2-4 bulan)Kucing Siam KittenRM 800 – RM 1,500
Dewasa (Umur 6 bulan – 2 tahun)Kucing Siam DewasaRM 600 – RM 1,200
Kucing Muda (Umur 2 – 5 tahun)Kucing Siam MudaRM 500 – RM 1,000
Kucing Dewasa (Umur 5 tahun ke atas)Kucing Siam DewasaRM 400 – RM 800
Breeding Quality (Pakai Anak)Kucing Siam Breeding QualityRM 2,000 – RM 4,000
Show Quality (Kualiti Pameran)Kucing Siam Show QualityRM 3,000 – RM 6,000

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk berunding dengan penjual atau peminat kucing Siam terkemuka untuk mendapatkan maklumat terkini tentang harga yang tepat di pasaran semasa.


JOM BACA:

Originally posted 2023-09-27 01:10:00.

Leave a Comment