9 Punca Kenapa Kucing Jelir Lidah, Bahaya Ke?

Anda masih perlu tertanya-tanya apa yang menyebabkan kucing jelir lidah mereka.

Haiwan yang satu ini sememangnya merupakan haiwan kegemaran masyarakat untuk dipelihara.

Tingkah laku lucunya memang dapat melegakan tekanan pemiliknya.Walau bagaimanapun, keadaan kesihatan badan kucing juga boleh berkurangan.

Salah satu ciri yang paling ketara ialah kucing sentiasa jelir lidah mereka, hingga pengeluaran air liur yang melampau. Ada beberapa alasan mengapa kucing jelir lidahnya.

Artikel ini akan membahas mengapa kucing jelir lidah dan penyebabnya.

Punca kucing Jelir lidah

1. Terdapat bulu atau makanan yang terperangkap

Kucing yang sering jelir lidah mungkin mengalami masalah seperti bulu atau makanan yang tersekat di dalam mulut kucing.

Lidah kucing mempunyai papillae, seperti tulang belakang kecil, yang membantu membersihkan mulut. Walau bagaimanapun, jika kucing sentiasa jelir lidahnya, ia boleh menjadi tanda masalah kesihatan.

Jika melihat tingkah laku ini dalam kucing kesayangan anda, anda harus membawanya ke doktor haiwan untuk rawatan yang betul. Doktor haiwan boleh membersihkan masalah di mulutnya dengan baik.

2. Sakit Gigi Dan Gusi

Jika kucing meletakkan lidahnya bersama-sama dengan banyak pengeluaran air liur, kemungkinan besar dia mengalami sakit gusi dan gigi.

Jika ini dibiarkan bersendirian, maka keadaan akan menjadi lebih teruk, mulut kucing boleh berdarah. Oleh itu, segera bawa kucing anda ke doktor haiwan, jangan terlambat.

3. Rahang Melonggarkan

Ini adalah satu sebab biasa bagi sesetengah kucing untuk jelir lidah, terutamanya semasa kucing tidur. Ini juga boleh berlaku apabila kucing telah diberi ubat.

Sama seperti seseorang membuka mulut semasa tidur, badan haiwan juga boleh berehat sehingga rahangnya akan longgar, jadi anda melihat hujung lidah keluar dari mulut kucing.

4. Keracunan

Kucing yang sering jelir lidah mereka boleh mengalami keracunan, terutamanya jika terdapat air liur yang berlebihan.

Keracunan boleh disebabkan oleh racun perosak dalam air minuman, cecair pembersih, atau makanan yang tidak sesuai.

Gejala termasuk muntah, kelemahan, dan kesukaran bernafas. Bawa segera ke doktor haiwan untuk pengendalian yang betul.

5. Kucing Mempunyai Heat Stroke

Kucing adalah haiwan homotermik dengan suhu badan normal 38.5-39 °C. Terdedah kepada heat stroke apabila terdedah kepada suhu panas, kekurangan cecair.

Gejala termasuk lidah jelir, lidah merah, air liur yang berlebihan, tercungap-cungap, dan kurang keseimbangan.

Pindahkannya ke tempat yang teduh, berikan minuman, tubuhnya perlahan-lahan akan menjadi sejuk lagi.

6. Terdapat luka di dalam mulutnya

Terdapat luka di dalam mulut kucing juga boleh menjadi punca kucing jelir lidahnya. Kecederaan ini biasanya disebabkan oleh kucing yang bertengkar dengan kucing lain dan dia tidak dapat mengelakkannya.

Dalam pergaduhan ini, ada kemungkinan dia digigit oleh kucing lain di mulut supaya dia merasakan luka yang sakit, terutamanya apabila menggosok kawasan lain di mulutnya.

7. Terokai tekstur dan perisa

Mungkin kucing itu jelir lidahnya untuk meneroka rasa dan tekstur di dalam mulutnya. Ahli tingkah laku kucing, Pam Johnson-Bennet berkata kucing mempunyai keutamaan yang kuat untuk rasa dan tekstur.

Kucing boleh meneroka serpihan makanan, rambut, atau objek asing dengan melekatkan lidah mereka secara berterusan untuk mengeluarkannya.

8. Keadaan Kesihatan

Bergantung pada keadaan, lidah kucing juga boleh memberi amaran kepada anda tentang masalah kesihatan yang mendasari.

Mengapa kucing jelir lidah mereka apabila mereka tidak sihat? Ini sering berlaku kerana lidah mereka secara langsung dipengaruhi oleh keadaan kesihatan mereka.

Jangkitan pernafasan, boleh menyebabkan kucing jelir lidah dan tercungap-cungap. Di samping itu, kucing senior yang menderita demensia mungkin mengalami kesukaran untuk menjaga lidah tetap di dalam mulut kucing.

9. Jangkitan dan stomatitis

Jangkitan seperti lesi atau periodontitis boleh menyebabkan kucing jelir lidah akibat keradangan. Stomatitis, satu lagi keadaan yang serius, juga boleh menyebabkan tingkah laku yang sama.

Kucing yang terjejas oleh stomatitis akan menunjukkan gejala seperti hilang selera makan, drooling, dan tersentak untuk bernafas.

Perlu untuk membawa kucing mengalami gejala ini dengan segera ke doktor haiwan untuk rawatan lanjut.

Penutup

Itulah perbincangan lengkap tentang punca kucing jelir lidah mereka yang mungkin tidak anda ketahui.

Mudah-mudahan dengan artikel ini, anda dapat lebih memahami masalah kesihatan pada kucing kesayangan anda.

Originally posted 2024-02-07 01:10:00.

Leave a Comment