Ciri & Harga Kucing American Bobtail Malaysia

Kucing American Bobtail – Badannya besar, berotot dan ciri utamanya ialah ekor pendek atau sebahagian daripada kita memanggilnya bundle, ini adalah kucing American Bobtail yang unik.

Bobtail yang bermaksud ekor pendek. Mereka adalah kucing baka tulen asli Amerika. Kerana mereka mendapat nama Bobtail Amerika yang bermaksud kucing ekor pendek Amerika.

Sesetengah penampilan kucing kelihatan liar. Tetapi itu tidak bermakna mereka mempunyai sifat liar. Badannya yang besar menjadikan kucing ini salah satu baka kucing terbesar di dunia.

Kali ini haiwany mengulas mengenai kucing american bobtail. Seperti ciri-ciri, bagaimana untuk mengekalkan, harga, dan maklumat penting lain.

Sejarah Kucing American Bobtail

Penampilan pertama kucing american bobtail adalah pada tahun 1960. John dan Brenda Sanders sedang bercuti di Arizona.

Semasa di sebuah motel, John dan Brenda Sanders terserempak dengan seekor kucing jantan dengan ekor pendek. John dan Brenda Sanders mengambil kucing itu dan membawanya pulang.

Kucing ini kemudiannya dinamakan Yodi. Akhirnya, Yodi diseberang dengan kucing peliharaan Siam bernama Mishi.

Anak-anak Yodi dan Mishi dilahirkan, ada yang mempunyai ekor pendek dan ada yang mempunyai ekor panjang.

Anak kucing ekor pendek ini kemudian menarik minat penternak kucing dan juga rakan John dan Brenda. Penternak Mindy Shoultz kemudian mengambil kucing ekor pendek ini.

Mindy Shoultz akhirnya bekerjasama dengan penternak kucing lain bernama Charlotte Bentley untuk membiak baka ekor pendek dengan serius.

Charlotte Bentley dan Mindy Shoultz kemudian mula membiak kucing ini dengan beberapa kucing ekor pendek lain yang mereka temui dari beberapa tempat di Amerika dan Kanada.

Hasilnya ialah kucing ekor pendek dengan badan yang besar dan personaliti yang manis.

Sejak itu mereka kemudiannya mendapat nama kucing american bobtail. Baka baru ini kemudian mula disenaraikan dengan beberapa organisasi kucing.

Yang pertama mengiktirafnya ialah The International Cat Association (TICA) pada tahun 1989 dengan status pengiktirafan sementara. TICA akhirnya mengiktirafnya sepenuhnya pada tahun 2002.

Baca Pula : Ciri & Harga Kucing American Shorthair Malaysia


Watak Kucing American Bobtail

Kucing american bobtail ialah baka kucing yang mempunyai personaliti manis dan penyayang. Mereka juga tergolong dalam baka kucing pintar.

Dengan banyak penjagaan dan kasih sayang yang diberikan oleh pemiliknya, american bobtail akan membayar balik mereka dengan kesetiaan.

Kucing ini mempunyai tahap penyesuaian yang sangat baik. Mereka dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran baharu, menyayangi kanak-kanak dan bergaul dengan baik dengan haiwan peliharaan lain seperti anjing.

Wataknya tenang, bukan jenis kucing yang berbual walaupun mereka akan mengeong dengan kerap jika mereka mempunyai permintaan. Mereka juga termasuk kucing yang meriah, aktif dan bertenaga.

Kucing american bobtail juga diketahui mempunyai sifat yang sensitif terhadap perasaan manusia. Malah, kucing ini sering digunakan sebagai sokongan dalam beberapa program psikoterapi manusia.


Ciri Kucing American Bobtail

Ciri-Ciri Kucing American BobtailKeterangan
Asal NegaraAmerika Syarikat
Bentuk TubuhSederhana hingga besar, tubuh padat
Panjang Badan45 – 60 cm
Berat Badan3 – 7 kg
Bentuk EkorPendek dan bergelombang
Panjang EkorSekitar 1/3 hingga separuh panjang badan
Warna BuluPelbagai, termasuk tabby, putih, coklat, dan kombinasi lain
Jenis BuluBulu tebal dan lebat, dengan lapisan bawah yang lembut
WatakMesra, bijaksana, penuh tenaga, dan penyayang
KepribadianSuka bermain, rasa ingin tahu, dan mudah menyesuaikan diri
SuaraBersuara lembut dan merdu
Jangka HayatSekitar 13 – 15 tahun
PenjagaanMenyikat bulu secara berkala dan memeriksa kesihatan secara teratur
PengakuanCFA, TICA, ACFA, CAA

Badan panjang dan besar, dada lebar, berotot dan kelihatan olahraga. Saiz kepala adalah berkadar besar dengan saiz badan. Termasuk telinga kucing lebar, lebar di pangkal, hujung sedikit bulat dan kedudukan tegak.

Mata berbentuk badam, mereka berwarna kuning, emas, tembaga, hijau, biru, dan mata ganjil. Kakinya besar dan kukuh, panjangnya selaras dengan badan, cakarnya bulat dan besar, dan bilangan jari di kedua-dua kaki depan adalah empat dan lima pada setiap dua kaki belakang.

Ekor pendek adalah ciri tersendiri utamanya. Ekornya berbeza-beza, terdapat pendek, lurus, berpintal, melengkung dan fleksibel. Ada yang mempunyai ekor yang sangat pendek dan ada yang mempunyai ekor kecil dengan pangkal ekor yang luas.

Kucing Bobtail Amerika datang dalam dua jenis, iaitu rambut panjang dan rambut pendek. Bulu ini tebal dan sesetengah jenis mempunyai bulu seperti bulu biri-biri.

Tiada masalah kesihatan yang diwarisi dari generasi ke generasi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa laporan kucing bobtail Amerika sering mengalami masalah di tulang belakang yang menjejaskan pengecutan usus.

Satu lagi masalah ialah masalah kesihatan yang sering berlaku pada kucing secara umum.

Salah satunya ialah serangan virus, yang sebahagiannya berpotensi mengancam nyawa seperti Distemper. Vaksinasi rutin dijangka dapat mengelakkan masalah ini.

Baca Pula : Ciri & Harga Kucing American Curl Malaysia


Cara Menjaga Kucing American Bobtail

Untuk menjaga kucing American Bobtail dengan baik, berikut adalah beberapa langkah yang perlu diambil:

1. Makanan yang Seimbang

Pastikan memberikan makanan yang seimbang dan berkualiti tinggi. Pilih makanan kucing yang mengandungi semua nutrisi penting yang diperlukan untuk pertumbuhan dan kesihatan mereka. Jangan memberikan makanan manusia, terutama makanan yang beracun bagi kucing seperti coklat, bawang, dan kafein.

2. Air Bersih

Pastikan sentiasa ada akses kepada air bersih dan segar. Gantilah air setiap hari untuk memastikan kucing Anda tidak kekurangan cecair.

3. Rutin Penyikatan Bulu

Kucing American Bobtail mempunyai bulu yang tebal dan lebat, jadi rutin menyikat bulu mereka sangat penting.

Ini membantu mengurangkan rambut yang gugur, mencegah gumpalan bulu, dan merangsang pengeluaran minyak semula jadi pada kulit mereka.

Bulu mereka tidak kusut dengan mudah dan hanya memerlukan menyikat atau memberus gigi sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Rawatan ini membantu menghilangkan rambut mati dan mencuci kotoran.

4. Penyediaan Tempat Tidur

Sediakan tempat tidur yang selesa dan hangat untuk kucing berehat. Kucing suka tempat tidur yang empuk dan aman.

5. Kucing Dalam Rumah

Mengingatkan bahawa menjaga kucing American Bobtail sebagai kucing dalam rumah adalah pilihan yang baik untuk melindungi mereka dari risiko luar seperti penyakit, kecederaan, atau ancaman lain.

6. Pengawasan Kesehatan

Tetapkan jadual kunjungan rutin ke doktor haiwan untuk pemeriksaan kesihatan. Vaksinasi, pembersihan gigi, dan pencegahan parasit adalah penting untuk menjaga kesihatan kucing Anda.

Rawatan lain juga sama taraf dengan menjaga kucing secara umum. Pembersihan mata, memberus gigi, memotong kuku / cakar dan juga membersihkan telinga supaya tidak ada pengumpulan kotoran dan mengelakkan serangan parasit kutu telinga.

Baca Pula : 35+ Jenama Makanan Kucing Terbaik Malaysia


Harga Kucing American Bobtail

Harga kucing American Bobtail boleh berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor seperti keturunan, kualiti bulu, jantina, dan tahap kelangsungan hidup.

Berikut adalah senarai harga Kucing American Bobtail:

Jenis Kucing American BobtailHarga
American Bobtail BiasaRM1500 – RM2500
American Bobtail TandukRM2000 – RM3500
American Bobtail Ekor PendekRM1800 – RM3000
American Bobtail Ekor PanjangRM2500 – RM4000
American Bobtail CampuranRM800 – RM1500

Adalah sangat penting untuk mengamalkan kucing yang sihat. Sesetengah sijil kesihatan atau kenyataan bahawa kucing angkat tidak mempunyai masalah kesihatan yang serius diperlukan.

Dan pastikan anda memilih penternak atau kucing yang mempunyai pensijilan rasmi.


JOM BACA:

Originally posted 2023-08-11 01:30:00.

Leave a Comment