Ciri & Harga Kucing Garfield Malaysia

Kucing Garfield juga dipanggil kucing eksotik, kucing berbulu pendek eksotik atau Kucing Shorthair Eksotik. Kucing ini diperolehi daripada kacukan antara kucing baka berambut pendek dan kucing baka Parsi.

Walaupun kucing ini mempunyai beberapa persamaan seperti kucing parsi, kucing ini mempunyai sifat yang berbeza.

Di samping itu, perbezaan yang paling ketara antara kucing ini dan kucing parsi ialah kotnya lebih pendek daripada kucing parsi dan hidungnya yang selesa. Kucing ini mempunyai ekspresi muka yang rata, jadi nampaknya unik.

Sejarah Kucing Garfield

Baka berbulu pendek Amerika dan baka parsi telah disebarkan sejak akhir 1950-an. Perkembangan ini dijalankan secara rahsia.

Di samping itu, terdapat juga salib lain, iaitu Burma dengan warna biru rusia. Lintasan ini bertujuan untuk mendapatkan kucing bentuk eksotik.

Sejak tahun 1987, kucing garfield hanya diperolehi daripada menyeberangi kucing berbulu pendek Amerika dan kucing Parsi.

Persatuan Peminat Kucing (CFA) pertama kali mengiktiraf kucing eksotik dengan bulu pendek pada tahun 1966.

Baca Pula : Ciri Kucing Termahal Di Dunia, Kucing Ashera


Ciri Kucing Garfield

Berikut ialah ciri-ciri dan watak-watak baka kucing garfield yang perlu anda ketahui:

1. Ciri-ciri Badan Kucing Garfield

Dalam morfologi umum, kucing garfield mempunyai otot yang kuat, badan pendek, berat antara 3.5-6 kg.

Berbanding kucing berambut pendek yang lain, kucing ini mempunyai bulu yang sedikit lebih panjang dengan tekstur yang lembut, sutera dan berdiri.

Kucing ini mempunyai pelbagai warna kot, termasuk perak, oren, kuning air dan hitam

Bahagian kepalanya besar dan bulat, dahi lebar, pipi penuh, dan rahangnya kuat. Lehernya tebal dan pendek.

Mata berwarna biru, emas, kuning, atau tembaga. Kaki besar, pendek dan lurus. Kucing ini mempunyai ekor pendek dan tebal, dengan hujung bulat dan melengkung ke bawah.

2. Personaliti Kucing Garfield

Kucing Garfield mempunyai personaliti yang aktif, meriah, tenang dan anggun. Di samping itu, kucing ini juga cenderung pendiam, tetapi suka bermain. Tidak hairanlah kucing ini mempunyai ramai peminat.

3. Interaksi Sosial

Kucing ini adalah kucing yang suka bersosial. Dia mesra dengan manusia, kucing, dan anjing. Kucing ini cenderung menjadi gelisah jika bersendirian.

Dia adalah kucing yang suka berinteraksi dengan pemiliknya, jadi ia adalah kucing yang manja tetapi setia.

4. Rasa ingin tahu

Kucing ini adalah kucing yang mempunyai rasa ingin tahu yang hebat. Kerana rasa ingin tahu inilah yang membuatkan kucing ini menyeronokkan untuk bermain.


Cara menjaga kucing Garfield

Penjagaan kucing Garfield cenderung lebih mudah daripada penjagaan kucing Parsi. Berikut adalah perkara yang perlu diketahui dalam menjaga kucing eksotik ini.

1. Makanan

Kucing Garfield dijaga dengan memberikan makanan khas dalam bentuk makanan dengan tekstur lembut yang berkhasiat.

Di samping itu, makanan harus lembut dan mudah ditelan, kerana secara amnya kucing baka ini sering mendapat masalah pergigian.

Apa yang perlu dipertimbangkan semula, iaitu makanan juga mesti mudah dihadam, supaya kucing tidak mengalami sembelit. Makanan basah juga perlu diberikan untuk mengelakkan batu ginjal.

Makanan kucing ini harus tinggi protein haiwan, rendah karbohidrat, bebas bijirin, tanpa pengawet dan perasa tiruan. Jika makanan kucing ini tidak betul, ia akan menyebabkan kesukaran makan dan penurunan berat badan.

Biasanya, makanan yang sering dimakan kucing boleh diminta di kedai haiwan kesayangan atau pemilik sebelumnya.

2. Membersihkan Bulu

Kot pendek, dalam kucing ini, menjadikannya kelihatan bersih dan kemas. Walau bagaimanapun, ia perlu dibersihkan dengan kerap.

Pembersihan bulu secara tetap diperlukan untuk mengekalkan warna bulu supaya ia tidak pudar dan mengekalkan kesihatan badan.

Dalam satu hari, sekurang-kurangnya 2 bulu menyikat dijalankan, menggunakan sikat logam.

Di samping itu, membersihkan bulu akan menghalang rambut kucing daripada gugur dan alur bulu akan lebih kemas dan lembut.

Penjagaan kot kucing ini boleh dilakukan dengan mengeringkan atau menyikat bulu. Anda boleh mandikannya 1 kali sehari dan boleh menambah syampu. Kucing di bawah sinar matahari sekitar 7-9 pagi, dengan masa 20 minit.

3. Bersihkan sangkar dengan kerap

Pembersihan sangkar perlu dilakukan dengan kerap. Sangkar yang jarang dibersihkan akan menjadi sumber penyakit bagi kucing.

Sangkar mesti diperbuat daripada bahan yang tidak berbahaya, seperti aluminium yang kuat, ringan, tidak berkarat, dan bertahan. Tujuan memilih sangkar juga perlu dipertimbangkan, sama ada untuk mengawan atau ternakan.

Di samping itu, tempat tidur sangkar mesti selesa untuk kucing dan juga mesti dianggap sebagai kemudahan sangkar untuk membersihkan. Sangkar yang mudah dibersihkan akan menghalang kucing daripada mendapat penyakit.

4. Pentadbiran Vitamin Biasa

Kucing ini terdedah kepada penyakit, jadi ia memerlukan pengambilan vitamin untuk meningkatkan sistem imunnya.

Jika anda tidak tahu jenis vitamin yang hendak diberikan, anda boleh meminta doktor haiwan atau kedai haiwan kesayangan anda yang sah. Pemakanan vitamin dilakukan semasa kucing masih sihat (tidak menunggu penyakit terlebih dahulu).

Baca Pula : Jenis, Jadual & Harga Vaksin Kucing Malaysia


Harga Kucing Garfield Malaysia

Dengan keunikannya, adalah wajar bahawa harga kucing malaysia garfield menjadi sasaran ramai orang.

Berikut adalah tabel harga Kucing Garfield:

KategoriJenis Kucing GarfieldHarga
Kitten (Umur 2-4 bulan)Kucing Garfield KittenRM800 – RM1,500
Dewasa (Umur 6 bulan – 2 tahun)Kucing Garfield DewasaRM600 – RM1,200
Kucing Muda (Umur 2 – 5 tahun)Kucing Garfield MudaRM500 – RM1,000
Kucing Dewasa (Umur 5 tahun ke atas)Kucing Garfield DewasaRM400 – RM800
Breeding QualityKucing Garfield Breeding QualityRM2,000 – RM4,000
Show Quality (Kualiti Pameran)Kucing Garfield Show QualityRM3,000 – RM6,000

JOM BACA:

Originally posted 2023-08-23 01:30:00.

Leave a Comment