Ciri & Harga Kucing Maine Coon Mix Persia Malaysia

Kucing Maine Coon Mix Persia – Kucing Maine Coon Mix Persia ialah dua baka kucing yang mempunyai saiz yang besar. Kucing Maine Coon campuran Parsi cenderung mempunyai badan yang besar dan berotot, memberikan mereka penampilan yang mengagumkan dan menarik.

Harga campuran maine coon Parsi yang ditawarkan sangat berbeza, bergantung kepada orang yang menjualnya.

Di mana, kucing Maine Coon ini mempunyai watak badan yang sangat besar, ekor yang lebih panjang dan juga bulu yang sangat padat dan licin.

Jadi, berapa kos Kucing Maine Coon Mix Persia? Ayuh, lihat perbincangan senarai harga kucing campuran maine betina dan jantang Parsi 2023 dan ciri-ciri mereka berikut ni.

Harga kucing maine coon

Berikut adalah tabel harga Kucing Maine Coon Mix Persia di Malaysia

Jenis Kucing Maine Coon Mix PersiaHarga
Maine Coon Mix Persia BetinaRM2,500 – RM4,000
Maine Coon Mix Persia JantanRM2,000 – RM3,500
Maine Coon Mix Persia KittenRM1,800 – RM3,000

Note: Sila ambil perhatian bahawa harga-harga ini boleh berbeza bergantung kepada faktor-faktor seperti umur, keadaan kesihatan, keturunan, dan kualiti kucing. Pastikan untuk membeli dari penjual yang dipercayai dan memberikan penjagaan yang baik kepada kucing kesayangan anda.


Ciri-Ciri Kucing Maine Coon Mix Persia

Selepas mengetahui senarai harga kucing campuran maine coon Parsi, tentu saja, pencinta haiwan mesti memahami tanda-tanda atau ciri-ciri kucing. Yang, kucing Maine Coon ini adalah satu jenis kucing yang mempunyai saiz yang sangat besar di dunia.

Oleh itu, kucing besar ini sering dipanggil kucing gergasi atau kucing gergasi. Seperti kucing coon maine Parsi yang berasal dari luar negara atau lebih dikenali sebagai baka kucing yang diimport.

1. Badan Besar dan Tinggi

Ciri-ciri campuran maine coon Parsi mempunyai badan yang sangat besar dan lebih tinggi apabila mereka berumur atau berumur 3 hingga 5 tahun.

Sementara itu, panjang arnab yang disediakan Maine Coon Mix betina boleh mencapai kira-kira 6kg. Kemudian, ototnya sangat kuat dan tulangnya lebih besar dan kelihatan lebih manly dan berani.

2. Warna Bulu

Tidak hairanlah harga kucing Persipa Maine Coon Mix ini lebih mahal daripada jenis kucing lain. Kerana kucing Maine Coon ini mempunyai keunikan tersendiri, seperti warna bulu yang baik dan padat.

Malah, pada musim sejuk, muka dan bulu kucing ini kelihatan seperti singa yang agak tinggi kira-kira 7 cm. Sementara itu, warna kot kucing campuran coon maine Parsi adalah lebih banyak varian yang sangat lembut, licin, tebal dan tidak mudah ditembusi dengan air.

3. Agile

Kucing Maine Coon Mix Persia ini ia sangat pantas, tangkas dan lebih aktif. Di mana, kucing yang satu ini sangat suka bermain di luar dan bukan di dalam sangkarnya sendiri.

Sementara itu, kelebihan baka campuran coon utama Parsi ini suka bermain di dalam air, sangat bebas, tidak rosak, mudah digaul, tidak cemas, dan tidak seperti kucing domestik yang sentiasa dimanjakan.

Baca Pula : 35+ Jenama Makanan Kucing Terbaik Malaysia


Cara Menjaga Kucing Maine Coon Mix Persia

Berikut ialah beberapa petua untuk menjaga kucing Maine Coon campuran Parsi dengan baik:

1. Dandanan Kot

Kucing Maine Coon campuran Parsi mempunyai kot yang panjang dan padat, oleh itu mereka memerlukan penjagaan bulu biasa.

Sikat bulu mereka secara berkala untuk mengelakkan rambut kusut dan meminimumkan pembentukan rumpun rambut.

Beri perhatian khusus kepada kawasan yang cenderung mati berbulu seperti di bawah perut dan di sekeliling telinga.

2. Membersihkan Mata dan Telinga

Kucing campuran Parsi cenderung mempunyai risiko kotoran atau cecair terkumpul di sekeliling mata dan telinga mereka.

Bersihkan mata mereka perlahan-lahan dengan kain yang bersih dan lembap dan lap perlahan-lahan di sekeliling telinga mereka. Pastikan anda menggunakan produk yang selamat dan disyorkan oleh doktor veterinar.

3. Mandi

Kucing Maine Coon campuran Parsi tidak memerlukan mandi terlalu kerap. Mandikan mereka hanya apabila perlu, seperti ketika kotor atau berbau.

Pastikan anda menggunakan produk mandi khas untuk kucing dan keringkan bulu mereka dengan baik selepas mandi untuk mengelakkan masalah kulit dan gatal-gatal.

4. Penjagaan Pergigian

Gigi yang sihat adalah penting untuk kesihatan keseluruhan kucing. Membiasakan kucing anda memberus gigi dengan kerap menggunakan berus gigi dan ubat gigi khusus untuk kucing. Ia membantu mencegah masalah pergigian dan penyakit gusi.


JOM BACA:

Originally posted 2023-08-12 01:30:00.

Leave a Comment