Ciri & Harga Kucing Maine Coon Malaysia

Kucing Maine Coon adalah salah satu haiwan yang sehingga kini masih digunakan secara meluas sebagai haiwan kesayangan. Tingkah laku lucunya dengan rupa yang comel adalah beberapa sebab ramai orang memelihara kucing.

Di dunia ini terdapat banyak jenis kucing yang anda pasti boleh simpan. Salah satunya ialah baka kucing Maine Coon. Di mana kucing jenis ini agak berbeza daripada jenis kucing secara umum.

Kerana Maine Coon ialah sejenis kucing peliharaan yang mempunyai badan yang besar dan mempunyai rambut panjang. Di samping itu, kucing Maine Coon juga merupakan antara baka tertua dari Maine Amerika Syarikat.

Maine Coon agak rosak kepada pemiliknya. Bukan itu sahaja, tetapi masih terdapat banyak perkara menarik yang dimiliki oleh kucing Maine Coon.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh membaca perbincangan yang berkaitan dengan kucing baka maine coon hanya dalam artikel ini sepenuhnya.

ciri2 kucing maine coon

Kucing maine coon ialah salah satu baka kucing dengan saiz yang besar. Walaupun begitu, kucing maine coon juga mempunyai sifat mesra dan lembut.

Di samping itu, kucing maine coon sangat menyukai tempat yang sejuk dan bilik yang luas. Bukan itu sahaja, kerana kucing maine coon juga suka mengelilingi bilik dan merosakkan pemiliknya.

Beberapa ciri fizikal yang dimiliki oleh kucing maine coon adalah seperti berikut.

1. Bentuk Badan

Seperti yang dijelaskan sebelum ini jika kucing maine coon malaysia adalah salah satu kucing besar. Ciri ini juga merupakan salah satu perkara yang paling mudah untuk mengenali kucing Maine Coon.

Ketinggian badan kucing maine coon boleh mencapai 1 meter. Mempunyai postur yang besar menjadikan kucing maine coon juga mempunyai bentuk tulang yang kuat dan besar. Ini sememangnya sangat sesuai untuk menyokong badan kucing maine coon.

Panjang kucing maine coon boleh mencapai 121 cm apabila diukur dari kepala ke hujung ekor. Biasanya kucing maine coon jantan akan mempunyai berat antara 6 hingga 9 kg. Bagi kucing maine coon betina akan menimbang dari 4 hingga 6 kg.

2. Bentuk Wajah

Ciri anak kucing maine coon seterusnya dilihat dari bentuk muka kucing maine coon. Kucing Maine Coon mempunyai bulu tebal di muka dan kepala.

Bukan itu sahaja, kerana wajah kucing maine coon kelihatan lebih seperti singa dengan telinga yang tajam, besar dan ditumbuhi dengan banyak bulu.

Di samping itu, tulang pipi kucing maine coon mempunyai bentuk bujur dengan saiz yang agak lebar dan bentuk dahi melengkung dan mata yang besar.

3. Bulu

Kucing Maine Coon mempunyai bulu panjang dan padat. Pada musim sejuk, kucing maine coon biasanya boleh mempunyai kot sehingga 7 cm.

Bukan sahaja padat dan panjang, bulu kucing maine coon juga mempunyai tekstur yang licin dan tidak boleh ditembusi oleh air.

Berbanding dengan jenis kucing lain, kot milik kucing maine coon akan mempunyai pelbagai warna dan motif. Tidak hairanlah begitu ramai pencinta kucing begitu berminat untuk mendapatkan kucing maine coon.

4. Ekor

Tambahan pula, kucing maine coon juga mempunyai ekor panjang. Bukan sahaja panjang, tetapi ekor maine coon juga mempunyai bentuk runcing ke hujungnya.

Di samping itu, ekor kucing maine coon juga ditumbuhi bulu padat, panjang dan mekar hampir menyerupai debu bulu.

Ini juga merupakan salah satu ciri yang sangat unik dan mampu menjadikan kucing maine coon kelihatan lebih menarik.

Baca Pula : Ciri & Harga Kucing Maine Coon Mix Persia Malaysia


makanan kucing maine coon Malaysia

Terdapat beberapa pilihan makanan yang sesuai untuk kucing menkun. Berikut ialah beberapa pilihan untuk dipertimbangkan:

1. Makanan Kering

Pilih makanan kering yang direka khusus untuk kucing maine coon. Pastikan makanan tinggi protein, lemak sihat, dan nutrien penting lain.

Juga perhatikan saiz makanan kering yang sepadan dengan saiz mulut kucing maine coon yang besar.

2. Makanan Basah

Berikan makanan basah yang mengandungi daging segar dan lebih tinggi dalam kandungan air.

Makanan basah boleh membantu memastikan kucing maine coon terhidrat. Pastikan makanan basah juga mengandungi nutrien penting yang diperlukan oleh kucing anda.

Baca Pula : 35+ Jenama Makanan Kucing Terbaik Malaysia


harga kucing maine coon di Malaysia

Berikut adalah tabel kucing maine coon harga di Malaysia:

Umur KucingJenis KelaminHarga
2 bulanJantanRM1,500 – RM2,500
2 bulanBetinaRM1,800 – RM3,000
3 bulanJantanRM1,800 – RM2,800
3 bulanBetinaRM2,000 -RM3,200
4 bulanJantanRM2,000 – RM3,000
4 bulanBetinaRM2,500 – RM3,500
5 bulanJantanRM2,500 – RM3,500
5 bulanBetinaRM3,000 – RM4,000
6 bulanJantanRM3,000 – RM4,000
6 bulanBetinaRM3,500 – RM4,500
DewasaJantanRM3,500 – RM5,000
DewasaBetinaRM4,000 – RM5,500

Pastikan anda membeli daripada penjual atau penternak yang dipercayai dan ikuti amalan penyelenggaraan yang baik untuk memastikan anda mendapat kucing maine coon yang sihat dan berkualiti.

Selamat mencari kucing Maine Coon yang sesuai untuk menjadi ahli keluarga anda yang baharu!


JOM BACA:

Originally posted 2023-08-17 01:30:00.

Leave a Comment