Ciri & Harga Kucing Tonkinese Malaysia

Kucing Tonkin, juga dikenali sebagai Kucing Tonkinese, ialah salah satu baka kucing yang mempunyai penampilan elegan dan personaliti comel.

Kucing Tonkin adalah salah satu baka kucing yang menarik perhatian ramai pencinta haiwan. Mereka mempunyai ciri-ciri fizikal dan ciri-ciri yang menjadikannya istimewa.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan ciri-ciri penuh kucing Tonkin, termasuk saiz dan bentuk badan, kepala, mata, kot, warna kot, corak kot, ekor, berat, serta ciri-ciri yang menjadikannya unik.

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang kucing Tonkin, teruskan membaca!

Asal Usul Kucing Tonkin

Nenek moyang asal kucing Tonkin dari garis kucing Siam diketahui telah wujud sejak beratus-ratus tahun yang lalu di dunia ini.

Sejarah kucing ini boleh dikatakan agak panjang dan terdapat beberapa polemik yang timbul mengenai baka dan asal usulnya.

Tetapi kepastian apabila kemunculan kucing Tonkin jenis ini bermula sekitar tahun 1960-an. Seorang penternak dari Kanada, Margaret Conroy, membiak dan membiak baka Siam dan Burma.

Hasil penyeberangan kedua-dua kucing itu menghasilkan anak kucing dengan bulu coklat dan mata aqua blue.

Pada masa itu kucing ini masih dinamakan “Siam Emas” atau Siam Emas. Pada tahun 1967 baka ini mendapat nama Tonkan atau Tonkanese.

Pada tahun 1971, nama Tonkin atau Tonkinese dilampirkan kepada mereka. Nama ini diilhamkan oleh nama sebuah teluk yang terletak di selatan China dan Vietnam Utara, iaitu Teluk Tonkin.

Dan pada tahun 1971 baka kucing Tonkin mula diiktiraf secara rasmi di Kanada oleh Canadian Cat Association (CCA).

Ini diikuti dengan pengiktirafan oleh CFF pada tahun 1974 dan akhirnya pada tahun 1979 ia juga diiktiraf secara rasmi oleh The International Cat Association  (TICA).


Saiz dan Bentuk Tubuh Kucing Tonkinese

Kucing Tonkin termasuk dalam kategori kucing sedang hingga besar. Mereka memiliki tubuh yang padat dan otot yang terlihat jelas.

Dada mereka lebar dan bahu mereka kuat. Salah satu ciri khas kucing Tonkin adalah posisi kaki mereka yang sedikit lebih pendek daripada kaki belakang, memberikan kesan postur tubuh yang sedikit miring.

1. Kepala

Kepala kucing Tonkin berbentuk bulat dengan pipi yang lebar. Salah satu ciri khas yang menonjol pada kepala mereka adalah telinga yang berukuran sedang hingga besar.

Telinga kucing Tonkin memiliki bentuk segitiga dengan ujung yang sedikit melengkung.

2. Mata

Mata kucing Tonkin sedikit bulat. Warna mata mereka berbeza antara kuning pucat ke hijau, mengikut warna bulu mereka.

Mata cantik ini memberikan daya tarikan mereka sendiri kepada penampilan kucing Tonkin.

3. Mantel

bulu kucing Tonkin pendek, gebu dan berkilat. Walaupun bulu tidak terlalu tebal, tetapi cukup untuk memberikan perlindungan.

Untuk disentuh, bulu mereka terasa sangat lembut, memberikan sensasi yang menyenangkan.

4. Warna Bulu

Kucing Tonkin mempunyai pelbagai warna kot. Warna kot biasa termasuk coklat, biru, ungu, dan fawn.

Di samping itu, terdapat juga variasi warna yang jarang berlaku, seperti titik coklat, titik biru, dan sebagainya. Kepelbagaian warna kot ini menjadikan kucing Tonkin lebih menarik dan unik.

5. Pola Mantel

Secara umum, kucing Tonkin mempunyai bulu berwarna pepejal tanpa corak khas. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa individu yang mempunyai corak tabby lembut atau corak kulit kura-kura.

Corak kot yang berbeza memberikan pelbagai yang menarik kepada penampilan kucing Tonkin.

6. Ekor

Ekor kucing Tonkin adalah sederhana hingga panjang, secara purata selari dengan punggung mereka. Ekor ini sedikit lebih besar di pangkal dan meruncing di hujungnya.

Ekor yang berkadar dengan badan menambah keanggunan pada penampilan kucing Tonkin.

7. Berat

Berat kucing Tonkin mengikut kadar dengan saiz badan mereka. Berat purata kucing Tonkin lelaki berkisar antara 4 hingga 6 kilogram, manakala betina berkisar antara 3 hingga 5 kilogram.

Berat yang seimbang menjadikan kucing Tonkin kelihatan berkadar dan menawan.

Baca Pula : Ciri dan Harga Kucing Korat Malaysia Terkini


Panduan Penjagaan Kucing Tonkin

Menjaga kucing Tonkin memerlukan perhatian dan penjagaan yang baik. Berikut ialah beberapa petua untuk menjaga kucing Tonkin:

1. Pemakanan seimbang

Pastikan anda menyediakan makanan kucing berkualiti tinggi yang sepadan dengan keperluan pemakanan kucing Tonkin.

Pilih makanan kucing yang mengandungi semua nutrien penting seperti protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral. Pastikan anda memberi bahagian makanan yang betul mengikut berat dan umur kucing.

2. Menyediakan Air Bersih Secara Rutin

Pastikan kucing Tonkin sentiasa mempunyai akses kepada air bersih dan segar. Tukar air setiap hari dan pastikan mangkuk air bersih daripada kotoran atau serpihan makanan.

3. Penjagaan Badan

Berus bulu kucing Tonkin dengan kerap untuk mengekalkan kebersihan dan mengurangkan jumlah keguguran rambut.

Di samping itu, periksa dan bersihkan telinga dengan kerap, potong kuku, dan bersihkan gigi kucing.

4. Aktiviti dan Rangsangan Mental

Kucing Tonkin mempunyai tahap tenaga yang tinggi, jadi penting untuk memberi mereka aktiviti fizikal yang mencukupi.

Luangkan masa untuk bermain dengan mainan interaktif, bermain permainan memburu, atau memberi peluang untuk bermain dalam persekitaran yang selamat.

Juga, berikan rangsangan mental dengan mainan teka-teki atau mainan yang mencabar untuk memastikan kucing Tonkin anda terangsang secara mental.

5. Lawatan Biasa ke Doktor Haiwan

Adalah perlu untuk menjadualkan lawatan berkala ke doktor haiwan untuk memeriksa kesihatan kucing Tonkin.

Doktor haiwan boleh menyediakan vaksinasi yang diperlukan, menjalankan pemeriksaan fizikal, serta memberikan nasihat dan penjagaan perubatan yang diperlukan.

6. Persekitaran yang Selamat

Pastikan persekitaran di sekitar Tonkin selamat dan bebas daripada bahan berbahaya.

Elakkan menggunakan bahan kimia berbahaya di sekeliling kucing, pastikan tiada akses kepada tumbuhan beracun, dan pastikan kawasan itu selamat daripada jatuh atau terperangkap.

Baca Pula : Ciri & Harga Kucing Munchkin Malaysia


Harga Kucing Tonkin Malaysia

Harga kucing Tonkin boleh berbeza-beza bergantung pada pelbagai faktor, termasuk umur, jantina, kualiti (silsilah), lokasi dan reputasi penternak atau kucing. Julat harga kucing Tonkin kini berkisar antara RM2.775,109 hingga RM6.166,910.

Keputusan untuk membeli kucing Tonkin harus dipertimbangkan dengan teliti, termasuk memastikan anda mempunyai sumber yang mencukupi untuk memberikan penjagaan dan perhatian yang diperlukan oleh kucing ini.

Juga pastikan anda membeli kucing Tonkin daripada penternak atau kucing yang dipercayai untuk memastikan kualiti dan kesihatan kucing yang optimum.


Soalan Lazim

Berapakah jangka hayat purata kucing Tonkin?

Kucing Tonkin mempunyai jangka hayat purata kira-kira 12 hingga 15 tahun. Walau bagaimanapun, dengan penjagaan yang baik dan pemantauan kesihatan yang kerap, sesetengah kucing Tonkin boleh mengatasinya.

Adakah kucing Tonkin sesuai untuk pemilik haiwan peliharaan pemula?

Ya, kucing Tonkin boleh menjadi pilihan yang baik untuk pemilik haiwan peliharaan pemula. Mereka mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran baru dan cenderung bersosial dengan baik dengan orang dan haiwan peliharaan lain.

Originally posted 2023-07-29 01:30:00.

Leave a Comment