9 Pasir Kucing Terbaik di Malaysia

Dalam dunia penjagaan haiwan kesayangan, pasir kucing adalah salah satu elemen penting yang mempengaruhi kesihatan dan keselesaan kucing.

Memilih pasir kucing terbaik bukan sahaja mengenai kepraktisan, tetapi juga tentang kualiti dan keupayaannya untuk mengawal bau dan menyerap cecair dengan berkesan.

Dalam artikel ini, kami akan meneroka beberapa jenis pasir kucing terbaik yang dapat memenuhi keperluan kucing kesayangan anda, menyediakan persekitaran yang bersih dan selesa untuk kucing.

Jenis pasir kucing

1. Pasir Bentonite

Pasir ini lebih biasa dirujuk sebagai pasir lumpy. Tekstur pasir ini licin dan akan segera bergumpal apabila terdedah kepada air kencing kucing.

Anda hanya perlu membuang ketulan pasir dalam beg plastik. Di samping itu, pasir bentonite juga mempunyai pelbagai aroma bunga untuk buah-buahan wangi.

Jadi, anda tidak perlu risau kerana perlu menghidu najis dan kencing kucing yang buruk.

2. Pasir Organik

Dipanggil pasir organik kerana pasir ini memang diperbuat daripada bahan semula jadi. Contohnya adalah pasir dari pelet kayu, kertas, hingga pulpa kacang soya.

Anda boleh segera membuang pasir organik yang telah digunakan tanpa perlu risau tentang mencemarkan tanah.

Pasir semulajadi ini juga dikelaskan sebagai lebih selamat untuk sistem pernafasan Anabul. Anda lihat, ia tidak menyebabkan habuk. Harga memang lebih mahal.

3. Pasir Kristal

Pasir ini dipanggil pasir kristal kerana bijirin seperti kristal. Tidak seperti jenis pasir bentonit dan zeolit, pasir ini tidak menyebabkan habuk sama sekali.

Tetapi, baka ini sangat mudah melekat pada kaki kucing.

4. Pasir Zeolite

Pasir zeolit berasal dari batu yang dipecahkan kepada bijirin pasir dengan tekstur kasar.

Pasir ini agak berjimat cermat. Kerana, anda boleh mencuci semula pasir untuk menggunakannya semula. Malangnya, pasir ini mempunyai penyerapan yang lemah.

Jadi, jangan terkejut jika anda masih boleh menghidu najis kucing yang buruk. Pasir zeolit juga cenderung berdebu. Jadi, ia tidak baik untuk pernafasan manusia dan kucing.

Baca Pula : 35+ Jenama Makanan Kucing Terbaik Malaysia


Pasir kucing tofu

Tofu ialah sejenis pasir kucing yang diperbuat daripada serat soya dan tepung jagung.

Pulpa sisa daripada membuat tauhu digunakan untuk membuat pasir kucing yang mudah berketul dan tidak berbau.

Penampilannya sedikit serupa dengan pasir organik, tetapi ia biasanya lebih langsing dan lebih lama. Kelebihan menggunakan pasir kucing tofu ialah selamat untuk kucing, tidak berdebu, bebas bau.

Jenama Pasir Kucing Terbaik

1. 5 Gold Cat Litter

Pasir kucing clay sering berhabuk, tetapi pasir kucing 5 Gold Cat kurang berhabuk, efektif mengekang bau, dan pelanggan sering memilihnya.

Pasir kucing wangi tahan lama dan meskipun harganya lebih tinggi daripada pasir kucing biasa, kualitinya sepadan dengan nilai yang diberikan.

2. Reallabs Ultra Real Litter

Reallabs ialah jenama tempatan yang menggunakan bentonit untuk mencipta pasir kucing mesra alam dan tidak toksik. Bentonit semulajadi membantu mencegah pertumbuhan bakteria dalam pasir kucing.

Pasir kucing Reallabs ditapis dua kali untuk mengurangkan habuk. Tambahan pula, ia mengandungi karbon teraktif yang berkesan dalam mengawal bau.

3. Litter Star Crystal Cat Litter

Pasir kucing Litter Star terbuat dari gel silika. Lubang-lubang kecil dalam gel tersebut menyerap air dan bau kencing dengan baik.

Anda tidak perlu sering membersihkan air kencing, tetapi ganti pasir setelah 80% berubah warna. Silika ini selamat jika dimakan oleh kucing kerana tidak beracun.

4. Cats Best Pine Wood Cat Litter

Cat’s Best adalah pasir kucing habuk kayu yang popular di seluruh dunia. Ia diperbuat daripada serat tumbuhan, menjadikannya pilihan semulajadi.

Boleh digunakan sebagai baja di kebun kerana sifat semula jadinya. Namun, disyorkan untuk digunakan bersama pad pasir kucing untuk mengelakkan melekat pada kaki kucing.

5. Green Kat Recycled Paper Cat Litter

Pasir kucing kertas green kat tidak berbau dan bebas habuk, sesuai untuk pemilik yang sensitif terhadap bau dan habuk.

Air kencing kucing tidak akan berbuih seperti dalam pasir biasa, bagaimanapun, tunggu sahaja pasir kertas kering selepas terdedah kepada air kencing sebelum membuangnya.

Harga pasir kucing Green kat ialah RM177,00.

6. GATTO Tofu Cat Litter 

Gatto, jenama tempatan, terkenal dengan tauhu kucing pasirnya yang mendapat permintaan tinggi daripada masyarakat Cina.

Pasir kucing menggunakan kacang, lebih baik dalam penyerapan, pengumpalan, pengurangan bau, dan mengurangkan habuk berbanding pasir soya.

Aroma cahaya gentian tumbuhan menjadikannya sesuai untuk kegunaan rumah.

7. Cats Agree Tofu Cat Litter

Pasir kucing tofu ialah Gred Makanan Manusia, selamat dan tidak toksik. Kucing sering makan pasir, kucing boleh memilih jenama ini.

Setiap biji pasir kucing tauhu bersaiz 2.0mm, lebih jimat. Selain kuat dalam pembekuan dan lumping, ia mempunyai standard ISO 9001 yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

8. Kawan Tofu Cat Litter

Pasir kucing murah Kawan adalah pasir kucing tofu yang paling menjimatkan.

Pasir kucing langsing panjang ini tidak mudah rapuh, tidak melekat di bawah tanda, dan gumpalannya kuat.

9. Cindy & Friend Cat Tofu Litter

Jenama ini menawarkan 4 jenis rasa, terutamanya Charcoal yang mempunyai reaksi yang berbeza di kalangan kucing.

Kelemahannya, kucing cenderung makan pasir kucing jenis ini. Adakah kucing anda juga mengalaminya?


Pasir kucing tornado

Pasir kumbahan kawalan bau Tornado merupakan pasir kumbahan unggul yang dibuat daripada Natrium Bentonite semula jadi.

Penyesaian yang mudah,bersih dan amat berkesan untuk mengawal bau dalam keadaan basah,zarah pasir cepat menyerap lembapan dan bau untuk membentukan gumpalan kecil.

Kelebihan pasir kucing tornado ialah pekat keras, kawalan bau, penyerapan kuat, bebas habuk, ekonomi.


Pasir kucing coffee

Pasir kucing coffe dihasilkan daripada bahan semula jadi. Dengan penyerapan yang tinggi, ia menghalang daripada merosakkan pangkal litter box.

Dengan kandungan habuk yang rendah dan pengikatan bau coffe yang kuat, ia menjamin persekitaran yang bersih dan bersih untuk anda dan kucing anda.

Bentuk rawatan bulat akan memberi keselesaan kepada kaki kucing kesayangan anda.


Kristal pasir kucing

Pasir kucing ini terbuat dari silika. Meskipun selamat, kucing perlu mengambil kira jumlah yang dimakannya.

Gel silika berubah warna ketika menyerap air kencing dan bau tidak terkawal. Diperlukan bekas pasir ganda atau pad lampin untuk kebersihan.

Pembersihan berkala diperlukan untuk mengelakkan bau. Buang kristal gel silika ke dalam tong sampah atau kuburkan, jangan ke tandas.


Kenapa kucing tak guna bekas pasir kucing?

1. Lokasi bekas pasir kucing

Pilih sudut yang sesuai untuk letakkan pasir kucing dan elak ganggu kucing ketika menggunakan bak untuk memastikan rasa selamat.

Pastikan tandas kucing jauh dari tempat makanannya. Kucing dan anjing cenderung membezakan tempat tidur, makan, dan buang air besar mereka.

2. Pasir kucing tidak dibersihkan

Jika bekas pasir kucing tidak disapu bersih, kucing mungkin buang air besar di tempat lain sebagai protes. Mereka lebih suka pasir kucing yang bersih.

3. Rasa kaki kucing di pasir kucing

Beberapa kucing sukar menerima sentuhan pasir kucing tertentu.

Misalnya, tekstur Silica gel agak keras, yang membuat beberapa kucing enggan menggunakannya.


Cara Memilih Pasir Kucing

1. Mempunyai zarah sampah kecil

Malah, ramai kucing cenderung lebih suka sampah zarah halus berbanding pelet dan jenis kristal.

Ini kerana kucing sendiri mempunyai tabiat menguburkan najis mereka di dalam pasir.

Di samping itu, zarah yang lebih halus juga akan berasa lebih selesa di kaki mereka.

2. Tiada Wangian

Cara seterusnya untuk memilih pasir kucing ialah memilih pasir yang tidak mempunyai bau.

Malah, kucing cenderung lebih suka pasir tanpa wangian tambahan. Ini kerana hidung dan deria bau kucing sedikit lebih kuat daripada hidung manusia.

3. Pengumpalan dan Pengerasan Pantas

Pasir yang mudah bergumpal dan mengeras juga meminimumkan peluang rumpun najis yang basah oleh air kencing yang boleh melekat pada kaki atau ekor kucing.

4. Berkesan menyerap bau

Malah, tiada siapa yang suka bau air kencing atau najis kucing.

Oleh itu, anda boleh memilih pasir kucing yang mengandungi baking soda atau arang diaktifkan sebagai bahan tambahan di sekitar kotak sampah atau terus ke sampah kucing.

5. Sedikit habuk

Ini bukan sahaja penting untuk menjaga lantai, perabot, dan elektronik bebas daripada lapisan halus habuk kotoran, tetapi juga penting untuk mengekalkan kesihatan paru-paru kucing dan ahli keluarga lain di rumah.

Kerana jika terdapat seorang ahli keluarga yang mempunyai asma, maka habuk dari pasir kucing boleh membuat asma mereka lebih teruk atau berulang.

Penutup

Dengan begitu banyak pilihan jenis pasir kucing yang tersedia, penting untuk mempertimbangkan keperluan kucing anda serta keselesaan dan kepraktisan anda sebagai pemilik.

Dengan memilih jenis pasir kucing yang betul, anda bukan sahaja memberikan keselesaan kepada kucing kesayangan anda tetapi juga mewujudkan persekitaran yang bersih dan sihat di rumah.

Leave a Comment