Senarai Harga Ikan Guppy Malaysia

Ikan Guppy merupakan salah satu primadona di kalangan peminat ikan hias dan sudah tidak dirahsiakan lagi bahawa ikan hias ini memiliki harga jualan yang tinggi.

Ikan ini mempunyai nama Latin Poecilia reticulata dan dapat menarik perhatian sesiapa yang melihatnya. Ikan hias ini sangat mudah untuk dipelihara dalam akuarium dan sesuai sebagai hiasan dalam aquascape.

Dengan saiznya yang kecil, kita boleh memelihara banyak ikan guppy dalam satu akuarium. Apalagi, ikan hias ini suka berkumpul bersama.

Untuk mendapatkan ikan hias kecil dan cantik ini, tidak perlu bingung kerana ikan ini mudah ditemui di Malaysia dan telah tersedia di pelbagai kedai ikan hias.

Selain itu, jika tidak ingin repot mencarinya, anda boleh mencuba membeli ikan hias guppy secara dalam talian melalui pelbagai kedai dalam talian.

Sebelum membelinya, tentu anda perlu mengetahui harga pasaran. Berikut adalah senarai harga yang telah disediakan oleh Haiwany, sila disimak!

harga ikan guppy malaysia

1. Guppy Black Panda

Guppies Panda Hitam mempunyai warna asas hitam dengan warna perak keputihan di kepala. Gabungan perak hitam dan putih adalah apa yang menjadikan ikan ini dipanggil Black Panda.

Ikan ini sering dijumpai di kedai-kedai ikan hiasan dan mempunyai harga sekitar RM 9.24 satu kepala.

2. Guppy Albino Kuning Jerman

Guppies Kuning Jerman Albino mempunyai ciri warna putih kekuningan dari kepala ke hujung ekor, sangat serupa dengan jenis gupi platinum.

Harga jualan ikan hiasan ini biasanya sekitar RM18.49 setiap kepala.

3. Guppy Blue Moscow Albino

Blue Moscow Albino guppies adalah satu jenis ikan guppy yang mempunyai gangguan genetik. Ikan ini mempunyai warna biru muda dan dijual pada harga sekitar RM 13.86 setiap kepala.

4. Guppy Rumput Biru

Guppy jenis ini sangat cantik dengan warna asas biru pada ekor dan gabungan bintik biru gelap. Warna coklat kekuningan dengan kilauan juga dilihat dalam ikan ini.

Guppy Grass Blue adalah kegemaran ramai orang kerana keunikan dan keindahannya. Harga itu sendiri agak mahal, sekitar RM24.65 setiap kepala, malah boleh menjadi lebih mahal.

5. Guppy Black Moscow

Ciri tersendiri ikan Guppy Moscow Hitam adalah warna hitam dalam di seluruh badannya, bahkan ke matanya. Ikan ini mempunyai saiz dan ekor yang tidak besar. Harga biasanya sekitar RM10.78 setiap kepala.

6. Guppy Red Blonde

Guppy Blonde Merah adalah hasil penyeberangan dari guppy merah biasa. Warna yang menarik dalam ikan ini menjadikannya permintaan ramai. Harganya sekitar RM15.41 setiap kepala.

7. Guppy Platinum Penuh

Guppies Platinum Penuh mempunyai warna warna elegan dengan platinum hampir sama rata diedarkan ke seluruh badan mereka. Harganya sekitar RM12.32 setiap kepala.

8. Guppy Platinum Ekor Merah Telinga Besar

Jenis ini mempunyai gabungan biru di bahagian depan badan dan merah di bahagian belakang ke ekor. Harga ikan dewasa adalah sekitar RM12.32 setiap kepala.

9. Guppy Neon

Neon Guppies mempunyai warna yang cantik dengan corak yang unik. Apa yang menarik tentang jenis ikan ini ialah warna yang bersinar apabila terdedah kepada cahaya.

Julat harga ikan guppy ini adalah sekitar RM15.41 untuk ikan dewasa.

10. Guppy Platinum Separuh Bulan Naga

Platinum Half Moon Dragon Guppy mempunyai badan khas. Ikan ini sangat cantik dan menawan. Harganya agak hebat, sekitar RM215.67 dan ke atas.

Setelah mempelajari sepuluh jenis ikan guppy yang menarik, kita dapat mengakui keindahan dan keragaman yang dimiliki oleh ikan ini.

Ikan guppy adalah pilihan yang bagus bagi para penggemar ikan hias yang ingin menambahkan keceriaan dan warna-warni dalam akuarium mereka.

Baca Pula : 10 Senarai Ikan Perhiasan Yang Mudah diJaga


Soalan Lazim

Apakah jenis gupi yang mempunyai harga yang paling mahal?

Jenis guppy yang mempunyai harga paling mahal ialah Platinum Half Moon Dragon Guppy dengan harga sekitar RM215.67 dan ke atas.

Adakah semua jenis guppies mudah didapati di kedai ikan hiasan?

Ya, kebanyakan jenis guppies boleh didapati di kedai ikan hiasan.

Adakah warna gupi Neon benar-benar bersinar?

Ya, warna cahaya guppy Neon apabila terdedah kepada pendedahan cahaya.

Bolehkah saya mencampurkan pelbagai jenis gupi dalam satu akuarium?

Ya, anda boleh mencampurkan pelbagai jenis gupi dalam satu akuarium, tetapi pastikan anda mempertimbangkan keperluan dan kecukupan setiap jenis ikan.

Originally posted 2023-07-18 01:30:00.

Leave a Comment