18 Senarai Umpan Ikan Baung Paling Mujarap!

Ikan Baung adalah salah satu ikan air tawar yang boleh dimakan. Walaupun tidak begitu popular seperti ikan kap, ikan keli dan ikan patin, ikan baung masih mempunyai ramai peminat.

Dari segi morfologi, ikan baung mempunyai ciri-ciri fizikal yang sama dengan ikan keli iaitu kehadiran misai dan tompokan.

Walau bagaimanapun, bukan perkara mudah untuk memancing ikan baung yang sering aktif pada waktu malam. Umpan baung yang tepat diperlukan untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Habitat Ikan Baung

Habitat ikan Baung adalah di sungai, tasik, takungan dan paya juga terdapat di perairan dan muara.

Di muara sungai, ikan Baung ditemui di perairan dengan kemasinan 12 ppt.

Ikan Baung suka berduyun-duyun ke bahagian bawah air dan membuat sarang dalam bentuk lubang di bahagian bawah air dengan aliran air yang tenang.

Ikan Baung dikelaskan sebagai haiwan nokturnal. Kawasan pengedaran ikan Baung adalah kawasan tropika yang meliputi Afrika, Asia Tenggara dan Asia Timur.

Umpan Ikan Baung Alami

1. Cacing

Secara amnya semua ikan air tawar suka cacing. Oleh itu, cacing sangat sesuai digunakan sebagai umpan.

Cacing yang diletakkan pada cangkuk akan bergerak bebas di dalam air supaya cacing kelihatan mangsa yang baik.

2. Cengkerik

Cengkerik juga merupakan makanan semula jadi untuk ikan air tawar, seperti tilapia, emas, dan ikan keli.

Belum lagi, haiwan yang satu ini mudah dicari dan tidak banyak kos, jadi ia sesuai digunakan sebagai umpan.

3. Anak Ikan Puyau (Osteochilus hasselti)

Ikan Baung mempunyai satu keunikan iaitu cara hidup mereka. Ikan baung boleh dikatakan ikan malam atau ikan yang hidup pada waktu malam juga.

Oleh itu, anda perlu menggunakan umpan khas untuk mendapatkannya dengan mudah. Anak ikan Puyau atau apa yang sering kita panggil ikan nilem adalah pilihan yang tepat apabila digunakan sebagai umpan ikan pada waktu malam.

4. Ikan Keting

Ikan Keting atau lundu adalah satu jenis ikan agresif kecil. Dengan ciri-ciri ini, anda boleh menjadikannya alternatif sebagai umpan baung sungai.

Ikan keting atau ikan lundu juga sering digunakan untuk mengumpan jenis ikan lain.

5. Ulat Daun Pisang

Ulat daun pisang atau ulat yang mempunyai nama Latin Erionota Thrax adalah umpan seterusnya yang sesuai untuk menangkap ikan baung pada musim kemarau.

Anda boleh menemui ulat jenis ini di belakang midrib daun pisang. Selain mudah dicari, umpan jenis ini juga sangat baik untuk makanan / nutrisi untuk baung.

6. Ulat Sagu

Seterusnya, anda boleh memberi umpan ulat sagu untuk mendapatkan baung.

Selain menjadi umpan untuk memancing baung, gendon juga biasanya digunakan sebagai umpan untuk ikan keli dan ikan belut kerana keberkesanannya untuk menarik perhatian jenis ikan ini.

7. Daging Siput Sawah

Kini, ramai juga yang menggunakan daging siput sawah sebagai umpan ikan baung alami.

Anda tidak perlu bersusah payah mencari siput di ladang, kerana daging siput telah didagangkan di banyak kedai umpan dan makanan ikan dalam gram atau per kilo.

Daging siput sawah mempunyai aroma yang mampu menarik bau ikan baung.

8. Daging Ayam

Ternyata satu jenis makanan ini adalah pilihan yang tepat jika anda memancing untuk baung.

Daging ayam diketahui meningkatkan selera makan jenis ikan tertentu, salah satunya adalah baung.

Dengan mengaitkan daging ayam pada cangkuk, anda boleh memancing dan menangkap baung dengan mudah.

9. Kuning Telur Itik

Seterusnya adalah umpan dalam bentuk kuning telur itik yang diketahui tepat untuk ikan baung.

Walau bagaimanapun, umpan alami ini biasanya dicampur dengan bahan semula jadi lain seperti daging ayam, usus dan lemak.

Baca Pula : 17 Senarai Umpan Ikan Patin Kolam & Sungai BEST!

10. Pariata (Fermentasi Perut Ayam)

Pariata sendiri adalah perut atau jeroan ayam yang telah ditapai. Untuk menapai jeroan ayam, anda juga memerlukan mentega supaya pariata membusuk dengan cepat dan proses penapaian berlaku dengan lebih efektif.

Pariata sangat sesuai digunakan sebagai umpan untuk ikan baung liar kerana aromanya yang sangat tajam.

11. Belalang

Umpan tepat seterusnya yang perlu anda cuba ialah belalang. Belalang diketahui sangat efektif apabila digunakan sebagai umpan hidup, sama seperti cengkerik.

Semasa musim kemarau, anda boleh dengan mudah mencari belalang di sawah padi untuk digunakan sebagai umpan hidup ikan baung.

12. Kroto

Selain menjadi makanan burung, kroto juga terbukti efektif digunakan sebagai umpan untuk beberapa jenis ikan, termasuk untuk ikan baung.

Apabila digunakan sebagai makanan ikan, pelet kroto mempunyai aroma tersendiri dan boleh mempercepatkan proses pertumbuhan ikan itu sendiri. Kroto boleh menarik perhatian ikan baung dengan aroma tersendiri.

13. Udang

Udang hidup atau udang mati juga boleh digunakan sebagai umpan pasti apabila memancing ikan baung.

Apa yang perlu anda perhatikan ialah cara memasang umpan hidup supaya ikan baung berminat dan mendekati umpan hidup yang diberikan.

14. Lemak Kambing atau Daging Lembu

Campuran daging lembu atau lemak kambing dengan bahan-bahan lain boleh digunakan sebagai umpan ikan.

Campuran daging kambing atau lemak daging lembu dengan beberapa bahan lain seperti daging ayam dan kuning telur itik terbukti berkesan sebagai umpan untuk menangkap ikan baung.

15. Lumut

Digunakan untuk kebanyakan jenis ikan sebagai umpan, ternyata tumbuhan lumut juga boleh digunakan sebagai umpan untuk makanan ikan baung.

Dengan tekstur lembut dan warna yang menarik, lumut sangat sesuai dan tepat untuk digunakan sebagai umpan ikan.

16. Campuran Bahan Alami

Campuran bahan alami yang boleh anda gabungkan atau campurkan untuk membuat umpan untuk menangkap baung. Sebahagian daripada campuran ini boleh umpan tepung dan umpan pelet udang.

Malangnya, membuat umpan ini kebanyakannya mengambil masa yang agak lama, tetapi mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi.

17. Laron

Umpan Ikan baung seterusnya ialah laron. Haiwan ini sangat mudah ditemui semasa musim hujan, baik di rumah, lampu jalan, dan pelbagai tempat terang yang lain.

Cara menggunakan laron sebagai umpan ikan baung adalah untuk menghilangkan sayapnya dan kemudian mengikat beberapa laron ke cangkuk sehingga ia penuh.

Haiwan yang satu ini boleh menjadi umpan terbaik apabila musim hujan tiba.

18. Usus Ayam

Usus ayam menjadi umpan yang boleh digunakan untuk memancing ikan baung. Sebabnya, ikan yang satu ini adalah haiwan omnivor atau makan segala-galanya.

Usus ayam sangat efektif sebagai umpan kerana ia mengeluarkan bau tersendiri dalam menarik perhatian ikan baung.

Penutup

Itulah umpan baung alami yang boleh anda buat dan cari dengan mudah.

Dengan mengetahui jenis umpan ini, anda boleh mengetahui cara efektif untuk mendapatkan ikan baung, terutamanya jika anda sangat gemar memancing dan menangkap ikan.

Leave a Comment