10 Senarai Umpan Ikan Haruan Paling MUJARAP!

Dalam dunia memancing, umpan adalah salah satu kunci utama dalam menarik ikan. Satu jenis ikan yang sering disasarkan oleh pemancing ialah ikan haruan.

Ikan haruan terkenal dengan sifatnya yang agresif. Biasanya ditemui di tasik, tali air mahupun kawasan air bertakung.

Dengan pelbagai teknik dan strategi, pemancing boleh mencipta umpan yang berkesan untuk menarik perhatian.

Dalam maklumat ini, kita akan meneroka pelbagai jenis umpan yang efektif untuk ikan haruan.

Umpan Tipu Ikan Haruan

Sebagai pemancing pakar, menggunakan umpan tiruan adalah pilihan utama. Dengan umpan ini, anda boleh memancing ikan haruan dengan teknik casting.

Umpan buatan mempunyai kelebihan secara terperinci dan pelbagai warna, yang direka bentuk sebaik mungkin untuk meniru mangsa ikan haruan. Berikut jenis umpan tiruan/ lure untuk memancing ikan haruan:

1. Soft Frog

Gewang jenis ini sesuai untuk memancing ikan pemangsa seperti ikan haruan. Katak lembut dibuat sangat mirip menyerupai bentuk katak asal. Jadi ia akan menarik ikan haruan untuk merebutnya.

Katak lembut diperbuat daripada bahan getah atau sintetik supaya teksturnya akan kenyal dan licin seperti katak asal. Dalam katak lembut, cangkuk besar biasanya dipasang 2 hingga 3 cangkuk sekaligus.

2. Viva Mazzy Frog

Katak Viva mazzy adalah umpan tiruan yang efisien juga. Bentuknya juga sama menyerupai katak seperti katak lembut, perbezaannya ialah katak viva mazzy mempunyai tali di mulut atau hujung lure.

Walaupun cangkuk pada katak viva mazzy juga hanya satu di tengah-tengah lure supaya lebih mudah melekat apabila dipukul. Umpan jenis ini juga telah dijual secara meluas di kedai-kedai memancing.

3. Mouse Frog Soft Lure

Dari namanya juga jelas bahawa bentuknya menyerupai tetikus, tetapi saiznya sangat kecil sehingga berkesan untuk memancing ikan haruan.

Walaupun ia kelihatan seperti tetikus, tetapi tidak membuat kesilapan, umpan tiruan jenis ini juga sangat efektif.

Ikan haruan tidak akan memilih apa-apa di hadapannya. Tidak terkecuali lure berbentuk tikus ini, ikan haruan akan merebut apa sahaja yang mengganggu wilayahnya.

Umpan Ikan Haruan Semulajadi

1. Katak

Katak sering digunakan oleh pemancing sebagai umpan di sungai atau kolam. Katak mudah dicari dan dibeli di kedai-kedai, sangat baik untuk casting(tiruan).

Sifat agresifnya membantu menarik ikan di jarak dekat. Di samping itu, katak juga merupakan makanan kegemaran haruan, jadi menggunakan katak getah atau soft frog adalah pilihan yang efektif.

2. Cengkerik

Cengkerik juga boleh jadi pilihan umpan ikan haruan selain katak. Untuk digunakan, cukup sambungkan pada cangkuk tanpa perlu campur. Sebelum memulakan memancing, tekan badan cengkerik untuk keluarkan cecair.

Cecair ini akan menarik ikan haruan dengan bau hanyirnya. Tarikan itu datang dari cecair yang dikeluarkan oleh cengkerik.

3. Ikan Tempala

Sesuai untuk mancing secara tajur atau meletak saja dan tinggalkan setelah dipasang. Ikan ini banyak dijumpai di kawasan tali air kecil seperti parit, mancing dengan menggunakan cacing.

Mungkin susah dicari di sesetengah kawasan, dahulu memang banyak. Berwarna hitam-kehitaman dan saiznya kecil seperti ikan pelaga. Biasanya, apabila ditinggalkan setelah dipasang, pasti ada yang terjerat.

4. Cacing Tanah

Cacing tanah adalah umpan lazim yang digunakan oleh pemancing untuk ikan haruan di parit semulajadi. Ikan haruan suka makan cacing tanah kerana kebanyakan ikan suka makan benda seperti itu, sama ada air tawar atau air masin.

Memancing dengan cacing tanah memberi peluang besar untuk hasil yang banyak. Yang menarik, cacing tanah mempunyai bau hanyir yang menarik ikan.

5. Ulat Pokok Pisang

Ulat sering dilihat sebagai perosak penanam pisang kerana boleh merosakkan tanaman. Namun, daripada dibasmi, lebih baik gunakan ulat sebagai umpan untuk memancing ikan haruan.

Cara memasangnya pun mudah, cukup sambungkan sebahagian badan ulat ke mata pancing. Pentingnya, ulat perlu hidup semasa digunakan sebagai umpan.

6. Siput kecil

Menggunakan siput sebagai umpan ikan haruan juga merupakan pilihan yang pasti, kerana siput mampu menyebarkan bau hanyir pedas yang boleh menarik perhatian ikan haruan.

Caranya ialah mengambil kandungan siput terlebih dahulu dan kemudian cangkuknya ke cangkuk.

7. Ikan Emas Kecil

Dengan warna terang dan pergerakan yang dibuat oleh anak ikan emas akan dapat menarik perhatian ikan haruan. Oleh itu, menggunakan anak ikan emas sebagai umpan ketika memancing ikan haruan adalah pilihan yang efektif.

Pastikan keadaan ikan emas masih hidup dan sihat supaya ikan emas bergerak / berenang secara aktif untuk menarik perhatian ikan haruan.

Petua untuk teknik casting ikan haruan dengan umpan tiruan / lure

  1. Sediakan peralatan memancing atau peralatan seperti reel, joran, benang dan umpan / umpan tiruan. Untuk umpan anda boleh memilih antara soft frog, viva mazzy frog atau mouse frog soft lure.
  2. Setelah semua alat siap, sudah tiba masanya untuk bertindak, Buang umpan lure di mana anda fikir terdapat ikan haruan. Sebaik sahaja umpan melepasi sasaran baru, seret dan gulung rentetan pada kelajuan sederhana.
  3. Pastikan umpan bergerak di permukaan air. Ia seolah-olah haiwan kecil berenang dalam ketakutan.
  4. Jika lontaran pertama tidak dirampas. Ulangi teknik ini sehingga umpan dirampas.
  5. Walaupun ikan haruan telah melihat umpan, kadang-kadang dia tidak akan merebutnya dengan segera kerana kedudukannya yang tidak betul. Ikan haruan hanya akan bergerak sedikit demi sedikit dan akan merebut sehingga kedudukannya dekat dan betul.
  6. Biasanya ikan haruan bersembunyi di bawah tumbuhan akuatik seperti gondok air. Jadi buang umpan di sekitar tumbuhan akuatik.

Penutup

Oleh itu, dalam memilih umpan untuk memancing ikan haruan, adalah penting untuk memilih umpan yang sesuai untuk keadaan tempat memancing dan tabiat ikan haruan itu sendiri.

Mengambil kira faktor-faktor ini, anda boleh meningkatkan peluang anda untuk berjaya dalam aktiviti memancing ikan haruan yang menyeronokkan.

Leave a Comment