Umpan Ikan Pari

Aktiviti memancing ikan pari merupakan aktiviti menarik dan mencabar bagi penggemar aktiviti memancing.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan pelbagai teknik dan strategi yang berkesan untuk menggunakan umpan yang betul dalam menangkap ikan pari.

Dengan memahami pemakanan dan tingkah laku ikan pari, anda akan dapat meningkatkan peluang anda untuk berjaya semasa memancing.

Bermula dari jenis umpan yang betul, cari petua berguna untuk memaksimumkan pengalaman memancing ikan pari yang memuaskan.

Habitat Ikan Pari

Ikan pari hidup di pelbagai habitat, kawasan pengedaran ikan pari termasuk perairan pantai yang kadang-kadang memasuki kawasan pasang surut.

Ikan pari juga terdapat di perairan pantai. Tidak jarang, haiwan ini berada di bahagian bawah perairan berlumpur, tanah keras, lumpur berpasir, ke dasar berbatu.

Salah satu contoh spesies ikan pari yang tinggal di perairan dengan substrat pasir atau lumpur ialah Dasyatis pastinaca.

Sesetengah spesies ikan pari tropika hanya boleh didapati di kawasan air tawar Asia, Australia, Afrika, dan Papua New Guinea.

Umpan Ikan Pari Sungai

Ikan pari sungai atau ikan pari air tawar, secara amnya mereka mendiami sungai besar, tasik, muara.

Sangat jarang ditemui di sungai-sungai kecil kecuali apabila keadaan dibanjiri. Umpan yang biasa digunakan ialah :

 1. Ikan Lambak
 2. Udang
 3. Cengkerik
 4. Usus ayam
 5. Lemak
 6. Cacing
 7. Lipas
 8. Lipan
 9. Siput
 10. Sotong
 11. Umpan tiruan/pelet

Umpan Ikan Pari Laut

 1. Udang hidup
 2. Ikan jajang
 3. Ikan belanak
 4. Anak ikan gelama
 5. Ikan kembung perumpun
 6. Ikan beliak mata
 7. Ikan tamban
 8. Ikan belobos
 9. Sotong
 10. Lemak
 11. Serta Beberapa Daging Segar Yang Lain

Masa Yang Sesuai Untuk Memancing Ikan Pari

Masa yang tepat untuk memancing ikan pari adalah apabila arus laut tidak terlalu besar dan apabila anjakan antara pasang surut berubah.

Ikan pari mangsa umpan mereka tidak tahu masa, boleh pagi, petang, petang, bahkan malam.

Perkara yang paling penting ialah anda perlu sentiasa menyediakan umpan kerana ikan pari boleh merampas umpan anda pada bila-bila masa.

Teknik Memancing Ikan Pari

 1. Sekiranya ikan pari merampas umpan yang anda berikan, pada mulanya anda perlu menghabiskan lebih banyak tenaga untuk memegang ikan pari yang akan melarikan diri setelah terkena umpan anda.
 2. Sekiranya anda seorang pemula, lebih baik jika anda menggunakan tali untuk mengelakkan ikan pari daripada melarikan diri dan menunggu sehingga ikan pari kehabisan kekuatan untuk melarikan diri.
 3. Anda juga boleh memberi tekanan supaya ikan cepat lemas
 4. Selain itu jika anda merasakan ada peluang untuk menarik ikan di atas permukaan, anda tidak perlu teragak-agak untuk menariknya.
 5. Memancing ikan pari memerlukan lebih banyak kesabaran, terutamanya apabila ikan yang anda memburu berada di dasar laut.

Jenis Ikan Pari Yang Biasanya Makan Umpan

Pari beting, pari harimau, pari minyak, pari lalat, pari pasir, pari nyonya, pari daun, pari kulim, pari tanjung, pari ketuka, dan kadang-kadang pari lang ialah jenis pari yang biasa makan umpan pemancing.

Namun, pari paus, pari kebas, dan pari serban adalah jenis pari yang tidak makan umpan.

Penutup

Oleh itu, pemakanan yang betul menjadi kunci kejayaan dalam memancing ikan pari.

Semoga artikel ini memberikan pandangan berguna kepada pemancing untuk mencapai hasil yang maksimum dalam menangkap ikan pari.

Leave a Comment