6 Umpan Ikan Talapia MUJARAP, Jom Pancing!

Ikan talapia merupakan spesies yang hidup di pelbagai kawasan air tawar dan kadang-kadang ditemui juga di kawasan air payau.

Ikan Talapia biasanya bermula dari aliran sungai kecil dan kolam, kemudian menyebar ke sungai, tasik, dan muara.

Selain itu, talapia juga termasuk dalam kategori omnivora, iaitu makanan mereka terdiri daripada daging dan tumbuhan.

Dalam artikel ini kita akan membincangkan ciri ciri ikan talapia, jenis ikan talapia, umpan ikan talapia yang efektif, tempat yang betul memancing ikan talapia.

Ciri Ciri Ikan Talapia

 1. Berbadan lebar dan tebal dengan otot kompleks yang membolehkan mereka menggunakan tulang faring atas dan bawah sebagai rahang kedua untuk memproses makanan.
 2. Mulut ikan talapia sukar ditutup rapat kerana bibir yang luas dan kadang-kadang bengkak.
 3. Gigi ikan talapia berbentuk kon tajam.
 4. Memiliki sirip punggung yang panjang.
 5. Garis lateral sering terputus di hujung ekor.
 6. Boleh tumbuh hingga 2 kaki.
 7. Sensitif terhadap perubahan suhu sekeliling.
 8. Mampu menyesuaikan diri dengan suhu yang ekstrem.

Jenis Ikan Talapia

1. Ikan Talapia Merah

Ikan talapia merah juga dikenali sebagai ‘Nile Tilapia’ atau Oreochromis niloticus.

Ikan talapia merah ini berasal dari benua Afrika, seperti Bukina Faso, Cameroon, Chad, Mesir, Ghana, Liberia, Mali, Nigeria, Sinegal, Serra Lion, Uganda, Toko, Sudan, dan lain-lain negara di benua Afrika.

Ikan talapia merah adalah spesies talapia yang biasanya mempunyai badan berwarna merah jambu hingga merah oranye. Ia boleh tumbuh besar, melebihi 60 cm panjang dan berat lebih dari 2 kilogram.

2. Ikan Talapia Biru

Ikan talapia biru, juga dikenali sebagai ikan talapia Israel atau Oreochromis aureus, adalah spesies jarang dijumpai di Malaysia.

Asalnya dari Timur Tengah, terutamanya Israel. Ikan ini popular sebagai sumber makanan di seluruh dunia dan ada yang suka memeliharanya sebagai ikan hiasan di akuarium kerana warna birunya dan ciri-cirinya yang unik.

Walaupun jarang, ikan talapia biru semakin diperkenalkan dalam industri akuakultur, termasuk di Malaysia.

3. Ikan Talapia Hitam

Ikan talapia hitam, juga dikenali sebagai Oreochromis mossambicus atau Mozambique, amat popular sebagai ikan ternakan makanan di pelbagai kawasan termasuk Malaysia.

Spesies ini terkenal dengan kekuatannya dan mudah dalam pembiakan serta ternakan.

Ikan talapia hitam mempunyai ketahanan tinggi dan boleh berkembang dengan baik dalam pelbagai persekitaran akuakultur, menjadikannya pilihan ideal bagi penternak.

Umpan Ikan Talapia Yang Efektif

1. Umpan lumut

Lumut dikenali sebagai umpan yang sangat baik untuk menjemput kehadiran talapia. Tetapi, tidak semua jenis lumut boleh digunakan.

Jenis lumut yang boleh digunakan secara umum boleh didapati di batu berhampiran sungai, sawah padi, dan parit.

Mencampurkan lumut juga mudah, iaitu hanya mencampurkan garam dan jus pandan ke dalam lumut dan biarkan selama 30 minit.

2. Biskuit

Biskut adalah salah satu umpan yang kuat untuk talapia. Sebelum memberikannya, tentu saja, ia mesti dirumuskan terlebih dahulu.

Caranya, iaitu dengan menghancurkan biskut dan mencampurkannya dengan mi segera yang telah ditumbuk juga.

Doh kemudian ditambah kuning telur dan sedikit minyak masak. Selepas itu, doh dibentuk menjadi bulatan kecil dan dibiarkan berdiri sebelum digunakan.

3. Mi Instant

Mi instant adalah salah satu umpan yang efektif untuk tilapia. Malah, boleh dikatakan bahawa mi instant adalah umpan alternatif utama jika lumut tidak hadir.

Cara untuk mencampurkannya adalah dengan merendam mi segera di dalam air panas supaya lembut dan mudah dibalut di sekeliling mata pancing.

Selepas itu, sebarkan dengan kuning telur supaya ia berbau hanyir.

4. Usus ayam

Umpan usus ayam ini sendiri biasanya boleh digunakan untuk menangkap tilapia di sungai.

Walau bagaimanapun, untuk menggunakan usus ayam sebagai umpan, anda mesti terlebih dahulu membasuhnya dan mendidih usus ayam.

Kemudian, usus ayam rebus kemudian disimpan dalam bekas tertutup selama dua hari supaya proses kerosakan berlaku di usus ayam.

Selepas itu, maka usus ayam boleh digunakan sebagai umpan tilapia semasa memancing.

5. Cacing

Cacing sendiri boleh menjadi salah satu umpan yang baik untuk menangkap talapia kerana sebagai omnivora.

Talapia boleh makan semua jenis umpan dan talapia umum yang hidup di alam liar biasanya memakan umpan cacing ini.

6. Udang

Udang yang boleh digunakan sahaja juga terhad, di mana hanya udang dari air tawar boleh digunakan.

Udang air tawar itu sendiri secara amnya mempunyai saiz yang kecil, jadi lebih baik ikan menggunakan cangkuk memancing kecil juga.

Tempat Yang Betul Memancing Talapia

 1. Pertama, sebagai sejenis ikan yang memerlukan penggunaan oksigen dalam kuantiti yang cukup besar, secara umum talapia akan menduduki atau berada di kawasan air yang mempunyai banyak kandungan oksigen dan ini boleh ditunjukkan melalui banyak gelembung di perairan ini.
 2. Kedua, talapia juga biasanya boleh didapati di kawasan air yang mengalir seperti berhampiran sungai dan air takungan.
 3. Ketiga, talapia suka tempat yang bersih, jadi jika badan air mempunyai banyak sampah atau dahan pokok maka tempat itu bukan tempat yang tepat untuk mencari ikan talapia.
 4. Keempat, ikan talapia juga boleh didapati di kawasan air rendang dan biasanya berduyun-duyun dengan rakan-rakan talapia yang lain.
 5. Kelima, pastikan kawasan air sedia ada mempunyai air jernih, kerana jika air di kawasan air berwarna coklat kehijauan, sudah pasti tiada talapia di dalamnya.
 6. Jika memancing di kawasan sungai, maka cari tempat yang merupakan lintasan patahan sungai kerana secara umum ikan talapia berkumpul di sana.

Penutup

Dengan cara itu, menyediakan umpan yang sesuai dan memahami tingkah laku ikan tilapia adalah kunci utama dalam meningkatkan tangkapan.

Leave a Comment