Punca & Cara Rawat Telinga Kucing Berair yang Betul

Telinga kucing berair boleh menjadi tanda masalah kesihatan seperti jangkitan kulat, bakteria, atau hama.

Jika telinga kucing anda berasa tidak selesa atau menyakitkan, anda perlu berhati-hati dengannya kerana ia boleh menjadi otitis.

Masalah ini boleh menjadi serius jika tidak dirawat, menyebabkan bengkak, gatal-gatal, dan kesakitan.

Pemilik kucing harus memberi perhatian kepada kebersihan telinga dan segera berjumpa doktor haiwan untuk diagnosis dan rawatan yang betul.

Punca telinga kucing berair

Telinga kucing yang sihat biasanya bersih dan tidak berbau. Walau bagaimanapun, jika kucing sentiasa menggelengkan kepalanya, tercalar telinganya, atau enggan menyentuh, ia boleh menjadi tanda penyakit.

Berikut ialah beberapa punca telinga kucing berair yang perlu anda ketahui:

1. Telinga kemasukan air

Hama telinga adalah sejenis mikroskopik yang menular pada haiwan. Parasit ini boleh membuat telinga kucing keluar dari air. Biasanya hama telinga banyak mengalami anak kucing dan kucing yang suka tinggal di luar.

Tetapi keadaan ini boleh menyerang kucing dewasa di rumah, disebabkan jangkitan daripada kucing lain. Hama ini menyebabkan gatal-gatal dan jika dibiarkan, jangkitan yang lebih teruk akan muncul.

2. Penumpukan kotoran telinga

Kotoran telinga kucing melindungi daripada objek asing, tetapi jika tidak dibersihkan, ia boleh menyebabkan pembentukan yang menjadikan telinga kucing anda lembap dan berair.

Tidak berbahaya, boleh diatasi dengan membersihkan telinga dengan kerap.

3. Jangkitan bakteria

Jangkitan bakteria telinga kucing biasanya berlaku kerana pertumbuhan bakteria. Kuman yang menyebabkan jangkitan pada telinga kucing boleh masuk melalui luka atau kerana kebersihan telinga yang tidak dijaga.

Apabila jangkitan bakteria berlaku, telinga kucing akan berair, bengkak, kemerahan dan menyakitkan. Cecair telinga yang keluar juga biasanya berbau, kelihatan kekuningan, dan boleh disertai dengan darah.

4. Jangkitan kulat

Jangkitan kulat, disebabkan oleh telinga yang kotor dan lembap, boleh membuat telinga kucing berair, berbau, kemerahan, dan sering basah.

Mandi terlalu kerap juga boleh menyebabkan kelembapan yang mencetuskan pertumbuhan kulat di dalam telinga kucing, menjadikannya gatal dan tercalar dengan kerap.

5. Hama telinga

Hama atau kutu boleh menjangkiti telinga kucing, menyebabkan gatal-gatal dan kerap menggaru.

Jangkitan ini biasanya berlaku pada kucing dengan badan kotor atau apabila bersentuhan rapat dengan kucing atau anjing yang dijangkiti.

Terutamanya risiko tinggi untuk kucing yang tinggal di tempat perlindungan atau kedai haiwan peliharaan.

6. Alergi

Sama seperti manusia, kucing kesayangan anda mungkin mempunyai alahan kepada, habuk, makanan tertentu, gigitan serangga, atau sabun atau syampu.

Alahan boleh membuat kucing berasa gatal dan sering menggaru telinga mereka. Ini boleh menyebabkan telinga kucing sakit dan mudah dijangkiti, menjadikan telinga berair dan berdarah.

7. Keadaan yang tidak dijangka

Sebagai tambahan kepada masalah di atas, punca telinga kucing berair disebabkan oleh keadaan yang tidak dijangka berikut:

  • Reaksi ubat.
  • Penyakit yang berkaitan dengan imuniti kucing.
  • Tumor.
  • Cendawan.
  • Badan asing yang memasuki telinga kucing.
  • Pengumpulan lilin di telinga kucing.
  • Polik.

Baca Pula : Punca & Cara Rawat Penyakit Kucing Sporo dengan Betul


Gejala Telinga Kucing Berair

Jika kucing anda mempunyai jangkitan telinga, tanda pertama yang mungkin ketara ialah menggaru telinga yang berlebihan. Jangkitan telinga menjadikan kulit sangat gatal.

Di dalam telinga kucing anda, anda juga mungkin menyedari bahawa kulitnya merah dan terdapat pelepasan hitam, coklat, kuning atau hijau dalam bentuk cecair. Cecair ini berbau busuk.

Bagaimana untuk menangani telinga kucing berair

Rawatan telinga kucing berair perlu disesuaikan dengan punca. Sekiranya ia bukan masalah yang serius, keadaan ini boleh sembuh dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, jika disertai dengan gejala seperti darah, bau, kesakitan, dan gatal-gatal, perhatian khusus diperlukan.

Beberapa cara untuk menangani telinga kucing berair di rumah boleh membantu.

1. Ubat tetes telinga

Gunakan ubat yang mengandungi antibiotik atau antikulat mengikut arahan penggunaan atau cadangan doktor haiwan anda.

2. Ubat Tetes telinga anti kutu

Berikan ubat seperti ivermectin untuk menangani hama atau kutu yang ada di telinga kucing.

3. Mandikan kucing

Mandi sekali setiap 1 bulan. Pastikan telinga kucing anda dikeringkan selepas mandi untuk mengelakkan pertumbuhan acuan dan kuman.

4. Bersihkan telinga

Bersihkan telinga kucing anda sekurang-kurangnya sekali setiap 1 bulan dengan air bersih atau minyak bayi untuk menangani tahi telinga kerak. Pastikan telinga kering selepas dibersihkan.

5. Rundingan kepada doktor haiwan

Jika telinga berair kucing tidak sembuh, berunding dengan doktor haiwan untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang betul mengikut sebab.

Baca Pula : Punca & Cara Mengesan Kutu Kucing yang Betul & Safety!

Penutup

Membersihkan telinga dan menjaga kucing di dalam rumah adalah langkah pencegahan untuk jangkitan telinga. Sekiranya jangkitan berlaku lagi, pertimbangkan ujian alahan.

Kucing dengan masalah telinga boleh mengalami kesukaran dengan keseimbangan, adalah penting untuk mengekalkan kesihatan mereka.

Jika ditunjukkan, segera bawa ke doktor haiwan untuk dikendalikan. Doktor boleh memberi ubat topikal untuk digunakan pada telinga. Rawatan mungkin mengambil masa, tetapi mengekalkan kebersihan telinga dan kesihatan adalah kunci.

Originally posted 2024-02-13 01:07:00.

Leave a Comment